Pejanović Đurišić: Bregzit pokazao da treba razmislititi o tome kako dalje u budućnost

Kada je riječ o našem regionu, Pejanović Đurišić je naglasila da „očekujemo konsolidaciju u okivru same EU, s obzirom da od tog procesa zavisi dalje proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana, što je predstavlja garanciju stabilnosti, razvoja ali i mira na Balkanu“
1 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić,Nakon Bregzita. Novi izazovi, uloga Istočne Evrope, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Milica Pejanović Đurišić,Nakon Bregzita. Novi izazovi, uloga Istočne Evrope, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 18.07.2016. 16:00h

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) prekretnica je u međunarodnim odnosima i riječ je o procesu koji je pokazao da je potrebno razmislititi o tome kako dalje u budućnost, poručila je ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić na okruglom stolu u Firenci.

Ona je učestvovala na okruglom stolu „Nakon Bregzita. Novi izazovi, uloga Istočne Evrope”, koji je održan 16. jula u Firenci, u organizaciji Počasnog Konzulata Crne Gore u Toskani i Regije Toskana, a povodom obilježavanja desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore.

„Govoreći o Bregzitu, ministar je istakla da je svakako riječ o prekretnici u međunarodnim odnosima, odnosno da je riječ o procesu koji je pokazao da je potrebno razmislititi o tome kako dalje u budućnost, te da očekuje da će se iznaći prava rješenja za nastavak saradnje u Evropi u političkom, ekonomskom, bezbjednosnom i svakom drugom smislu“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kada je riječ o našem regionu, Pejanović Đurišić je naglasila da „očekujemo konsolidaciju u okivru same EU, s obzirom da od tog procesa zavisi dalje proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana, što je predstavlja garanciju stabilnosti, razvoja ali i mira na Balkanu“.

Pored Pejanović Đurišić, na okruglom stolu učestvovali su predsjednik Vlade Regije Toskana Eugenio Đani, poslanik u Evropskom parlamentu, Simona Bonafe, rektor Univerziteta Link i bivši ministar vanjskih poslova Italije, Vinćenco Skoti, i univerzitetski profesor i političar Umberto Ranjeri.

„Tom prilikom govornici su analizirali brojne aktuelne izazove sa kojima se susreće Evropska unija. Naglasili su da proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana nema alternativu i posebno istakli primjer Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, ambasador Crne Gore u Italiji, Antun Sbutega, ilustrovao je značaj Zapadnog Balkana za Evropu i ocijenio da su proeteklih 15 godina ostvareni znatni uspjesi u stabilizaciji regije, posebno u evropskim i evroatlantskim integracijama.

„Analizirao je rezultate koje je Crna Gora ostvarila u desetogodišnjem periodu i istakao da je podrška Italije bila od velikog značaja. Izrazio je zadovoljstvo što se okrugli sto održava u Firenci, centru humanizma i renesanse koji su stvorili fundamentalne vrijednosti moderne Evrope i ilustrovao njihov istorijski uticaj na Crnu Goru“, navode iz Ministarstva.

Pejanović Đurišić navela je da je zadovoljna sve boljim i sadržajnijim odnosima Crne Gore i Italije.

„Pozdravila je inicijativu Počasnog Konzulata za održavanje ovakvog događaja, koji posebno dobija na značaju jer se održava povodom obilježavanja deset godina od obnavljanja crnogorske nezavisnosti“, kaže se u saopštenju.

Ona je, dodaju iz Ministarstva, upoznala prisutne sa ostvarenim progresom ostvarenim u okviru agendi evropskih i evroatlantskih integracija.

„Crna Gora nezavisna, stabilna, jedinstvena u svojim različitostima sada inkorporira i vrijednosti na kojima počivaju evropske i evroatlantske integracije“, kazala je Pejanović Đurišić.

Sumirajući postignute rezultate Crne Gore u okviru NATO integracija, ona je istakla da članstvo u Alijansi doprinosi stabilizaciji cijelog Zapadnog Balkana i pospješuje dalji razvoj demokratije i ekonomski razvoj.

Bonus video: