Deveta Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate posvećena desetoj godišnjici nezavisnosti

Vršilac dužnosti državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Vera Joličić Kuliš,otvrarajući školu za mlade diplomate, istakla je da je Crna Gora od uspostavljanja svoje nezavisnosti prešla zahtjevan put reformi i demokratskog preobražaja društva
56 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate, Foto: Tufik Softić
Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.07.2016. 15:21h

U Beranama je danas svečano otvorena tradicionalna, deveta po redu, Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate, čiji polaznici stižu iz 30 zemalja.

Ovogodišnja škola, kako je rečeno, biće posvećena desetoj godišnjici nezavisnosti Crne Gore.

Vršilac dužnosti državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Vera Joličić Kuliš,otvrarajući školu za mlade diplomate, istakla je da je Crna Gora od uspostavljanja svoje nezavisnosti prešla zahtjevan put reformi i demokratskog preobražaja društva.

"Posebo me raduje što će o ovom, ali i o budućim izazovima govoriti i renomirani predavači u okviru Ljetnje diplomatske škole "Gavro Vuković", kazala je ona.

Koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori i predstavnica UNDP za Crnu Goru Fiona Mekluni je govoreći o značaju škole istakla da je lijepo vidjeti kako se iz godine u godinu u Beranama okupljaju mlade diplomate iz različitih zemalja svijeta.

"U ljetnjoj školi važan je aspekt razmjene znanja. Takođe u diplomatskim poslovima veoma je važno aktivno umrežavanje i sposobnost komunikacije, posebno u današnje doba kada je diplomatija u stanju stalne promjene zavisno od okolnosti u međunarodnoj zajednici. Uvjeren sam da će mlade diplomate ovdje, u predivnoj Crnoj Gori, naći prave uslove za takvo umrežavanje", navela je Mekluni.

U ime grada domaćina mlade diplomate i visoke goste pozdravio je potpredsjednik opštine Berane Dragutin Joksimović.

Ovogodišnja škola za mlade diplomate trajaće sedam dana, a nakon otvaranja u Beranama, u nedostatku smejštajnih kapaciteta i standarda koji se traže za ovakve događaje, kao i ranijih godina glavna predavanja i aktivnosti održavaće se u Kolašinu.

Bonus video: