Možda bi četvrta kandidatura Vujanovića ipak bila druga

Predsjednik države kazao da se neće ponovo kandidovati, iz SDP-a poručuju da ipak sačeka da čuje Đukanovića
77 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2016. 05:44h

Filip Vujanović doprinosi ugledu Ustavnog suda kome bi bilo teško da četvrtu kandidaturu tumači kao drugu, prokomentarisao je međunarodni sekretar SDP-a Ivan Vujović jučerašnju izjavu predsjednika države Filipa Vujanovića da se neće ponovo kandidovati na predsjedničkim izborima.

Opozicija i SDP koji je 2013, kada su bili izbori za predsjednika države bio u koaliciji sa DPS-om, tvrdili su da Vujanović nema pravo na treći mandat jer je Ustavom propisano da neko može biti šef države samo dva puta. Međutim, Ustavni sud je stao na stranu kandidata DPS-a i zaključio da se ne važi to što je Vujanović bio predsjednik Crne Gore dok je ona bila u državnoj zajednici sa Srbijom.

Inicijativu za ocjenu ustavnost tada je podnio SDP, koji je kasnije, ipak, sa opozicijom prihvatio odluku Državne izborne komisije da je Vujanović pobjednik izbora.

Njegov protivkandidat Miodrag Lekić i Demokratski front, koji ga je kandidovao, tvrdili su da je on imao većinu glasova građana. U javnosti je veliku pažnju tada izazvao snimak kada je lider DPS-a Milo Đukanović gotovo izgurao Vujanovića na binu da objavi izbornu pobjedu. Vujanovićev mandat traje do 2018. godine.

"Treba, ipak, sačekati stav Đukanovića jer do njegovog izjašnjenja ni Vujanović ne zna da li želi, ali ni Ustavni sud ne zna da li Vujanović ima pravo na četvrti mandat. Vrijeme je pokazalo da u DPS-u slabo broje do tri, ali zato njihov vrh dobro broji milione", dodaje Vujović za "Vijesti".

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović rekao je da je "Vujanović neozbiljan političar koji nije dostigao ni da bude predsjednik mjesne zajednice".

"“Možda mu je žao da ugrozi Đokovićevu slavu zbog četiri uzastopna Grend slema", prokomentarisao je izjavu Filipa Vujanovića samostalni poslanik Mladen Bojanić.

Predsjednik Crne Gore rekao je, nakon svečane sjednice SO Andrijevica, da se neće ponovo kandidovati za to mjesto.

"Ta priča je završena", kazao je Vujanović.

Bonus video: