DOMEN .me Demokrate: Država milione prepustila privatnoj kompaniji

Demokrate su na konferenciji za novinare objavile da je ugovor sa privatnom firmom doMEn potpisao potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, a zatim i aneks ugovora kojima je njegovo važenje produženo do 2023. godine
445 pregleda 54 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2016. 16:05h

Demokratska Crna Gora dostavila je vrhovnom državnom tuižiocu Ivici Stankoviću dokumentaciju koja ukazuje na sumnju da je država pretrpjela višemilionsku štetu time što je Vlada povjerila privatnoj firmi na upravljanje internet domenom “me”.

Demokrate sumnjaju da je firma koja je dobila koncesiju bila privilegovana i da je unaprijed bila upoznata sa uslovima konkursa, a tvrde i da ugovor nije smio biti produžen jer firma nije ispunjavala uslove iz osnovnog ugovora.

Demokrate su na konferenciji za novinare objavile da je ugovor sa privatnom firmom DoMEn potpisao potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, a zatim i aneks ugovora kojima je njegovo važenje produženo do 2023. godine.

Jedan od osnivača firme DoMEn je firma MeNet bivšeg direktora Telekoma Olega Obradovića.

Poslanik i član predsjedništva Demokrata Velizar Kaluđerović rekao je da su oni godinu dana skupljali dokumentaciju koja je pokazala da je za registraciju nacionalnog domena izabrana privatna firma osnovana 40-ak dana prije nego što je upućen javni poziv za registraciju “ME” domena.

"To je suprotno praksi drugih država u korišćenju ovog nacionalnog dobra", rekao je Kaluđerović.

On je dodao da je država milione eura prepustila privatnoj kompaniji, a da se zadovoljila da godišnje ubira dva, do dva i po miliona eura.

"Očekujemo da nadležno tužilaštvo, preduzme izviđajne radnje i utvrdi tokove novca između agenta registracije domena i budžeta Crne Gore. Pozivamo eksperte da javno saopšte da li se vladina politika gazdovanja nacionalnim domenom vodi sa pažnjom dobrog domaćina ili kako sumnjamo potpuno suprotno", rekao je Kaluđerović.

Demokrate su poručile da bi mnogo bolje za Crnu Goru bilo da je sama država preko svoje firme upravljala internet domenom "me".

"Umjesto da Crna Gora preko Centra informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, kojem je prvobitno domen bio dodijeljen na upravljanje, ili preko neke druge firme, koju bi osnovala država, naravno u saradnji sa svjetski poznatim firmama bude operater i Agent registrator domena .me, to je postala privatna firma DoMEn, čije je jedan od osnivača privredno društvo„MeNET” Olega Obradovića", naveo je Dejan Pejović iz Demokrata.

Član GO Demokrata, Vladimir Jokić je kazao da je aneks ugovora o njegovom produženju izaziva sumnje u pravnu valjanost.

"Dana 09.02.2008. godine DoMEn i njegovi osnivači sklapaju ugovor sa Vladom Crne Gore. Ugovorom je definisano da traje 5 godina, da DoMEn ima obavezu uplate minimalnog iznos od 13.200.000 prema Vladi Crne Gore i da se Ugovor može produžiti ako Agent registracije ispuni sve svoje preuzete obaveze. Vlada Crne Gore, odnosno u njeno ime potpredsjednik Vujica Lazović, 24.07.2012. godine, osam mjeseci prije isteka Ugovora, sa Predragom Lešićem u ime DoMEna, zaključuje Aneks 2 Ugovora, kojim isti produžava na dodatnih 10 godina! Ovaj Aneks je zaključen suprotno odredbama osnovnog Ugovora jer DoMEn u trenutku potpisivanja Aneksa duguje Vladi Crne Gore iznos od 1.507.243,08 eura. DoMEn nije ispunio sve finansijske obaveze iz osnovnog Ugovora ni do kraja njegovog trajanja, pa tek 3 dana nakon isteka petogodišnjeg ugovornog perioda uplaćuje dugovani iznos od 563.867 eura. Dodatnu sumnju u pravnu valjanost ovog Aneksa budi to što je isti potpisao samo Predrag Lešić u ime svih osnivača", naveo je Jokić.

Jokić ukazuje da na osnovu toga Lazović nije smio zaključiti aneks i ati na desetogodišnje korišćenje domen privrednom društvu koje nije ispunilo uslove.

Galerija

Bonus video: