Jasavić: Pozitivna stabilizovala Crnu Goru i zaustavila uticaj nekih centara moći

"U Vladi smo preuzeli odgovornost za dalji nastavak društvenih reformi koje će dovesti do jačanja vladavine prava kao najvažnijeg uslova za dalji ekonomski razvoj jer bez pravne jednakosti u Crnoj Gori neće biti dugoročne stabilnosti, kao ni osjećaja sigurnosti stranih i domaćih investitora"
104 pregleda 23 komentar(a)
Azra Jasavić, Margaret En Uehara, Foto: Gov.me
Azra Jasavić, Margaret En Uehara, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.07.2016. 12:24h

Pozitivna Crna Gora stabilizovala je Crnu Goru na njenom zapadno evropskom putu i zaustavila aspiracije nekih drugih uticaja i centara moći, kazala je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić na radnom sastanku sa ambasadorkom SAD Margaret En Uehara.

Jasavić je, kako je saopšteno iz Vlade, navela da je Pozitivna podržala Vladu sa veoma jasnim uslovima koji su ujedno i ciljevi politike te partije.

"To su snaženje puta evroatlanskih integracija, očuvanje mira i stabilnosti kao i stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Zato je na osnovu Plana za prevazilaženje političke krize koji je Pozitivna Crna Gora kao odgovoran i zreo politički subjekt dostavila svim političkim partijama došlo do formiranja Vlade izbornog povjerenja. Drago nam je da je taj plan prepoznat od strane SAD kao nešto što predstavlja demokratsku zrelost", kazala je Jasavić.

Istakla je da je "zahvaljujući promišljenoj politici Pozitivne sačuvan mir i stabilnost zemlje", potpisan Protokol o ratifikaciji članstva Crne Gore u NATO.

"Imamo Vladu izbornog povjerenja koja funkcioniše. Ciljevi Pozitivne Crne Gore su u prvoj fazi ostvareni, ali to je samo početak. Političkim planom Pozitivne Crne Gore jedan od uslova je bio i izbor šefa policijskog tima za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je ispunjeno. U Vladi smo preuzeli odgovornost za dalji nastavak društvenih reformi koje će dovesti do jačanja vladavine prava kao najvažnijeg uslova za dalji ekonomski razvoj jer bez pravne jednakosti u Crnoj Gori neće biti dugoročne stabilnosti, kao ni osjećaja sigurnosti stranih i domaćih investitora".

Jasavić je izrazila zadovoljstvo što u Crnoj Gori postoji Američka privredna komora koja okuplja ogranke američkih kompanija, ali i nezadovoljstvo što ne postoji ni jedna "Green Field" američka investicija.

"Očekujem da će nakon potpune ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO Savezu, američka administracija pozvati investitore da ulažu u Crnu Goru", poručila je Jasavić.

Uehara je, kako je saopšteno iz Vlade, istakla da je Crna Gora ostvarila značajan napredak na svim poljima ali da je ostalo još posla na kome se u budućnosti mora posvećeno raditi.

"Ambasada SAD će kroz djelovanje svoje pravne kancelarije i dalje nastaviti da kroz određene programe pomaže u procesima jačanja vladavine prava".

Jasavić je navela da će kroz rad u Vladi nastojati da bude oslonac stranim investitorima što kroz borbu za suzbijanje korupcije na visokom nivou, tako i kroz podršku reformskim procesima koje podržava Ambasada SAD.

Bonus video: