Mustafa: Neće nam dozvoliti formiranje vojske, ako ne ratifikujemo sporazum sa CG

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj smatra da bi sporazum o demarkaciji potpisan prošle godine u Beču trebalo poništiti i formirati novu komisiju koja bi pronašla rješenje tog problema.
6 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.07.2016. 10:19h

Kosovska štampa danima se bavi ratifikacijom i primjenom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Groom, koji je uslov Prištini za dobijanje vizne liberalizacije, a kosovski premijer Isa Mustafa upozorio je na posljedice neratifikovanja tog sporazuma.

Ratifikaciji sporazuma se protivi veći dio opozicije, jer smatraju da je sporazum sa Crnom Gorom potpisan na štetu Prištine.

"Do demarkacije će doći prije ili kasnije, ali bismo mogli da ostanemo bez vizne liberalizacije ukoliko zakasnimo", rekao je Mustafa u intervjuu za RTK. dodajući da je sporazum "uslov za uspostavljanje oružanih snaga".

SAD i EU, kako je naglasio, neće podržati uspostavljanje vojske ukoliko Kosovo "ima problema sa susjednim zemljama".

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj, međuitim, smatra da bi pomenuti sporazum o demarkaciji potpisan prošle godine u Beču trebalo poništiti i formirati novu komisiju koja bi pronašla rješenje tog problema.

Haradinaj je za Slobodnu Evropu rekao da ABK neće koristiti nekonvencionalne oblike za protivljenja sporazumu u parlamentu, prenio je RTK.

Problem demarkacije sa Crnom Gorom nije, kako tvrdi, bio u fokusu posjete pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland Prištini.

Hardinaj je, takođe, pozdravio poziv ambasadora Velike Britanije na Kosovu Rorija Okonela da se organizuje debata kako bi se "razjasnio" sporazum.

Analitičar Istraživacke grupe za balkansku politiku Naim Rašiti, koji je do sada organizovao četiri kruga sastanaka predstavnika PDK, LDK, ABK i NISMA, preuzeo je inicijativu da organizuje okrugli sto sa političkim liderima na kojem bi se razgovaralo o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenijela je prištinska Koha ditore.

Bonus video: