Pajović odlučuje o direktnim prenosima Skupštine

Đurović predlaže da RTCG prenosi sjednice do raspuštanja Skupštine
19 komentar(a)
Darko Pajović, Milutin Simović, Foto: Luka Zeković
Darko Pajović, Milutin Simović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.07.2016. 19:14h

Predsjednik Skupštine Darko Pajović odlučiće da li će se govornica parlamenta koristiti za predizbornu kampanju, što već nekoliko mjeseci brutalno rade poslanici DF-a, a prikrivenije i ostale njihove kolege, umjesto da raspravljaju o tačkama dnevnog reda.

Ukidanje direktnih TV prenosa tražili su juče na kolegijumu parlamenta DPS, klub Bošnjačke partije i manjinskih partija, dok je opozicija bila protiv. “Od predsjednika nismo čuli stav koji će biti presudan, rekao je da mu je interes da čuje klubove”, prenio je “Vijestima” šef kluba samostalnih poslanika Mladen Bojanić.

On je objasnio da je šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović tvrdio da je to obaveza na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata, odnosno odredbe da izborna kampanja predstavlja aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja izbora do proglašenja konačnih rezultata. ”I da je tako, a nije, Vujanović nije morao da raspiše izbore prije 1. avgusta”, dodao je on.

Kao i Bojanić, član Savjeta RTCG Goran Đurović tvrdi da ova odredba ne obavezuje javni servis. “Savjet RTCG treba uskoro da usvoji Pravilnik o izvještavanju o sadržini predizborne kampanje za parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 16. oktobra”, kazao je Đurović.

On kaže da je rad na Pravilniku započet i da vjeruje da će uskoro biti usvojen.

“Predložio sam da RTCG prenosi sjednice Skupštine do njenog raspuštanja a nadam se da će ostali članovi Savjeta prihvatiti ovaj predlog”, rekao je Đurović.

On podsjeća da su na dnevnom redu Skupštine važni zakoni i da zato javnost treba da ima informacije o stavovima poslanica i poslanika, jer i njihov odnos prema važnim temama može da opredijeli stavove birača na izborima.

Darko Pajović juče nije obavijestio poslanike da li je i kako odlučio u vezi sa direktnim televizijskim prenosima. U Skupštini je u toku sjednica, na čijem dnevnom redu je 58 tačaka. Rasprava je tek na tački 20.

Bonus video: