Đukanović: Crna Gora je dobar promoter evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu

Đukanović je zahvalio Vladi i narodu SAD na podršci evroatlantskoj integraciji Crne Gore i na pokrenutoj inicijativi za ratifikaciju Pristupnog protokola prema Senatu
185 pregleda 2 komentar(a)
Milo Đukanović, Majkl Karpernter, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Majkl Karpernter, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2016. 18:33h

Crna Gora je dobar promoter evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, i njeno skoro članstvo u NATO pozitivno će uticati na stabilnost regiona, kazao je premijer Milo Đukanović u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za odbranu, Majklom Karpenterom.

Đukanović je zahvalio Vladi i narodu SAD na podršci evroatlantskoj integraciji Crne Gore i na pokrenutoj inicijativi za ratifikaciju Pristupnog protokola prema Senatu.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je podijelio utiske sa nedavno održanog Samita NATO u Varšavi na kojem je Crna Gora prvi put učestvovala u statusu pozvane zemlje, i detaljno govorio i o napretku u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU).

“U kontekstu rezultata u ostvarivanju strateških prioriteta, istakao je da je vrijeme pokazalo da smo u Crnoj Gori imali jasnu viziju kada smo se odlučili da obnovimo nezavisnost. Posebno je istakao da je Crna Gora dobar promoter evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, i da će njeno skoro članstvo pozitivno uticati na stabilnost regiona”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je, kako se navodi, naglasio da su reforme, vladavina prava i stvaranje što povoljnijih uslova za privlačenje stranih investicija i brži ekonomski razvoj, put daljeg ekonomskog i demokratskog napretka crnogorskog društva.

Karpenter je čestitao Đukanoviću desetogodišnjicu nezavisnosti, i podsjetio da je Crna Gora praktično od prvog dana u Partnerstvu za mir, na putu evroatlantske integracije.

“Odajući priznanje za reforme koje je ostvarila u vojnom, odbrambenom i obavještajnom sektoru, kao i na polju vladavine prava, uz ocjenu da je podignut nivo političke kulture u društvu kroz spremnost vlasti da sarađuje sa opozicijom, Karpenter je podvukao da su to elementi koji su Crnu Goru doveli do ovog stadijuma, i do Samita NATO u Varšavi u pomenutom statusu, na kojem je i on učestvovao kao član američke delegacije”, kaže se u saopštenju.

Karpenter je obavijestio Đukanovića da je Bijela Kuća proslijedila neophodna dokumenta Senatu za ratifikaciju Pristupnog protokola Crne Gore sa NATO, i izrazio uvjerenje da će taj proces biti završen u mandatu sadašnje američke administracije.

“Đukanović i Karapenter razmijenili su mišljenja i o aktuelnim kretanjima na Zapadnom Balkanu, i zajednički konstatovali da je posvećenost borbi protiv korupcije, i vladavini prava od presudnog značaja za napredak u integracijama svih zemalja pojedinačno, i regiona u cjelini”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: