Meta: Bliskost sa Crnom Gorom primjer za region

“Saradnja dva parlamenta treba da posluži dalje i konkretnije porastu saradnje dvije vlade, naročito u integrativnim evropskim procesima”, kazao je Meta
8 komentar(a)
Milo Đukanović, Iljir Meta, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Iljir Meta, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2016. 12:26h

Istorijsko prijateljstvo i i prirodne veze Albanije i Crne Gore dobar su primjer za cijeli region i značajni za regionalnu stabilnost, kazao je predsjednik albanskog parlamenta, Iljir Meta.

“Cijenimo da su odnosi sa Crnom Gorom odlični, model odlične dobrosusjedske saradnje i dobar primjer za cijeli Balkan”, kazao je Meta u crnogorskom parlamentu.

On je, tokom prvog govora na albanskom jeziku u crnogorskoj Skupštini, kazao da je sistem stalnog simultanog prevođenja na albanskom i crnogorksom jeziku, koji će se ubuduće upotrebljavati u parlamentarnim seansama u crnogorskom parlamentu, vizionarski i višeznačni korak za Crnu Goru.

Meta je poručio da je Crna Gora sjajna zemlju koja je “nama pri srcu”.

“Istorijsko prijateljstvo i prirodne veze dva naroda dobar su primjer za cijeli region. Osjećamo se blisko sa Vama, ne samo geografski, već i zahvaljujući albanskoj manjini ovdje koja nas povezuje još više, kao nezamjenjiv most prijateljstva i saradnje”, saopštio je Meta.

Kako je kazao, posebno cijene progres Crne Goru u evroatlanskim integracijama i podržavaju crnogorsku agendu, bez rezerve.

On je podsjetio da je Skupština Albanije 23. juna usvojila Protokol o ratifikaciji o pristupanju Crne Gore Alijansi. “Članstvo Crne Gore u NATO ključno je za osnaživanje mira u cijelom regionu Jugoistočne Evrope”, ocijenio je Meta.

On je naveo da je crnogorsko-albansko prijateljstvo značajno za stabilnost regiona.

“Saradnja dva parlamenta treba da posluži dalje i konkretnije porastu saradnje dvije vlade, naročito u integrativnim evropskim procesima”, kazao je Meta, dodajući da je ukupan Balkan integrisan u Evropu i NATO najbolje rješenje svih problema koji su naslijeđeni iz prošlosti.

On je poručio da je Albanija koncentrisana da radi zajedno sa Crnom Gorom za dobrobit cijelog regiona.

Kako je kazao Meta, odnosi Albanije sa Srbijom u progresu su koji je zadovoljavajući. “Nadam se da ćemo dostići odlične odnose sa njima, kao što danas imamo sa Crnom Gorom”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, upotreba albanskog jezika u parlamentu Crne Gore jasan pokazuje značaj koji država pridaje Albancima u Crnoj Gori.

Meta je ocijenio da albanska zastava treba da bude prisutnija u opštinama gdje su Albanci većina, pored državne zastave.

“Tuzi moraju biti nezavisna opština, ali da očuvaju neke veze sa Podgoricom da bi se garantovala sigurna socijalna i ekonomska budućnost svim građanima u njoj”, naveo je Meta.

On je najavio da će ubrzo u albanskom parlamentu biti predstavnika crnogorske manjine u Albaniji.

Bonus video: