Stjepčević se kao član delegacije Jadransko-jonske Euroregije sastao sa Grabar-Kitarović

0 komentar(a)
Jadransko-jonska Euroregija, Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Opština Kotor
Jadransko-jonska Euroregija, Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 11.07.2016. 17:15h

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević kao član delegacije Jadransko-jonske Euroregije susreo se danas sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar - Kitarović, saopšteno je iz njegovog kabineta

U saopštenju se dodaje da je delegaciju predvodio župan Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednik Jadransko-jonske Euroregije Nikola Dobroslavić.

"Dobroslavić predložio da predsjednik Stjepčević kao član Upravnog odbora Jadransko-jonske Euroregije ujedno i predsjednik Foruma Jadransko-jonskih gradova ovom prilikom bude član delegacije, sa željom da svojim prisustvom doprinese radnom sastanku. Opština Kotor aktivna je članica ove značajne regionalne organizacije od njenog osnivanja. Sastanak je održan u sjedištu Ureda predsjednice Republike Hrvatske u kompleksu Predsjedničkih dvora u Zagrebu", navodi se u saopštenju.

Iz kabineta Stjepčevića su kazali da su pored Dobroslavića i Stjepčevića delegaciju Jadransko-jonske Euroregije činili i potpredsjednici JJE - predsjednik italijanske regije Abruco Lućano D'Alfonso i predsjednik regionalnog vijeća Tirane Aldrin Dalipi, kao i istarski župan Valter Flego, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i savjetnik za međunarodnu saradnju u uredu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Vidak.

"Imajući u vidu da je ova regionalna organizacija osnovana upravo u Hrvatskoj (Pula) 2006. godine, sastanak je pružio priliku za predstavljanje dosadašnjih dostignuća Jadransko-jonske Euroregije i planova za predstojeći period. Razgovaralo se i o važnosti završetka Jadransko-jonskog autoputa, izgradnji i tehnološkoj nadogradnji željeznice od Ravene do Brindizija kao i o unapredjenju vazdušnih, pomorskih, putničkih i teretnih prekojadranskih veza. Predstavnici Jadransko-jonske Euroregije naglasili su da smatraju saobraćajno povezivanje preduslovom ukupnom razvoju u Jadransko-jonskom prostoru. Upravo ova regionalna organizacija bila je važan pokretač ideje o Jadransko-jonskoj makroregiji koju je EU kasnije i prihvatila. Održivi ekonomski razvoj, saradnja u turizmu, saobraćaj te zaštita kulturne baštine i životne sredine, jedna su od najvažnijih pitanja za članice Jadransko-jonske Euroregije", piše u saopštenju iz Stjepčevićevog kabineta.

Bonus video: