Tužioci nezadovoljni, traže još 3,5 miliona u budžetu

Ustavnom sudu potrebni saradnici jer je zatrpan žalbama, Tužilaštvo hoće i naknade za komisije
407 pregleda 1 komentar(a)
Vlada ne da pare za stanove: Odbor za politički sistem, Foto: Filip Roganović
Vlada ne da pare za stanove: Odbor za politički sistem, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.12.2018. 12:07h

Samo Državno tužilaštvo i Ustavni sud nezadovoljni su predlogom budžeta za narednu godinu, a tužilaštvo je tražilo da on bude veći čak za trećinu.

Tužilaštvu je Predlogom budžeta predviđeno devet miliona eura, odnosno 200.00 eura više nego što su imali godine. Međutim, oni smatraju da im je neophodno bar još 3, 5 miliona eura.

To je juče na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio član Tužilačkog savjeta Duško Milanović, navodeći da im treba za zapošljavanje novih tužilaca, za naknade članovima komisija Tužilačkog savjeta...

U tu cifru, kako je on objasnio, uračunato je i 1,4 miliona za obezbjeđenje tužilaštava jer je promijenjen zakon pa taj psoao više ne treba da radi Uprava policije.

Tužilac je rekao i da je predlogom smanjen i iznos za vođenje krivičnih postupaka, što njima može predstavljati problem jer neće imati odakle da plate vještake i slično.

On je objasnio da je Tužilaštvu potreban i dodatni novac za rješavanje stambenih problema službenika, namještenika i tužilaca.

Takav zahtjev iznio je i predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković. Ta institucija je predlogom budžeta dobila 1,1 milion eura, odnosno nešto manje nego ove godine. Tokom pripreme budžeta, kako je rekao Drašković, tražili su 247.000 više od limita.

On je juče kazao da im treba dodatni novac za rješavanje stamebnih pitanja jer godinama US nije imao budžet za to, a dio za zaposlenje novih savjetnika jer im se sve više gomilaju predmeti.

Drašković je kazao da im je godišnji priliv predmeta porastao za 107 odsto. Najviše je ustavnih žalbi i to 117 odsto.

Prošle godine, kako je objasnio imali su 941 žalbu, a ove 2, 049.

Predsjednik US je zadovoljan zbiog rasta ustavnih žalbi, navodeći da to ukazuje na povjerenje građana.

"Da li se bez adekvatnih sredstava za plate i ostale naknade može očekivati djelotvornsot ustavnih žalbi”, zapitao je Drašković. Ministarstvo finansija je u predlogu budžeta za potrebe sudstva, odnosno Sudskom svajetu, predvidjelo 29 miliona eura, što je 200.000 eura više nego što su imali ove godine nakon rebalansa budžeta.

Za razliku od prošle godine kad su sudovi tražili više para, predsjednik SS Mladen Vukčević je juče rekao da oni “nisu u potpunosti zadovoljni” i da su tražili više, ali da razumiju da je ovo godina finansijske konsolidacije.

Najzadovoljnija je juče bila sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Vesna Brajović, koja se rekla da su dobili novca koliko i ove godine, ali više za zarade, za održavanje hangara MUP-a za helikoptere, za uređaj za personalizaciju ID dokumenata.

Ona je objasnila da MUP dobija dva nova “programa”- za sprečavanje pranja novca i za migracije.

Brajović je kazala da je 2, 5 miliona eura planirano za elektronski nadzor gradova. Na konstataciju predsjednika Odbora Željka Aprcovića da je smanjen iznos za sektor za vanredne situacije, sekretarka MUP-a je rekla da je takav plan, ali da su u slučaju da se dese neke hitne stvari planirali da će to biti pokriveno stranim donacijama.

Aprcović je rekao da će Odbor predložiti kolegama iz Odbora za ekonomiju veće iznose, kao što su to tražili pojedini resori pravosuđa. Na isti način je prošle godine uvećen i predloženi budžet za sudstvo.

Predstavnik Ministarstva finansija Bojan Paunović rekao je da je naredna godina “godina fiskalne konsolidacije i da nema povećanja zarada i finansiranja stambenih pitanja”.

Smanjili smo to, naknada za službena putovanja, za reprezentaciju... On je rekao da stambena pitanja naredne godine nijesu prioritet, te da na novac za te potrebe mogu da računaju samo oni koji su već potpisali sporazume. A to su prosvjeta, zdravstvo i MUP.

Bonus video: