Đukanovića nazvali "ocem države"

Uvodničar je predstavljajući predsjednicu Hrvatske, Đukanovića i predsjednika Letonije rekao da su u pitanju lideri država koji ispisuju istoriju svojih država
71 pregleda 119 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Barak Obama, Milo Đukanović, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Barak Obama, Milo Đukanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2016. 06:51h

Tokom jučerašnjeg predstavljanja govornika na ekspertskom forumu na samitu NATO u Varšavi, domaćin Globseca je, predstavljajući predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, rekao da je on "otac države".

Uvodničar je predstavljajući predsjednicu Hrvatske, Đukanovića i predsjednika Letonije rekao da su u pitanju lideri država koji ispisuju istoriju svojih država.

"Rekao sam da su gosti lideri koji ispisuju istoriju, za vas se može reći da ste otac svoje države", rekao je uvodni govornik na ekspertskom forumu.

Hladni rat je istorija i to treba da ostane

NATO ne želi novi hladni rat sa Rusijom, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg otvarajući Samit u Varšavi na kojem Crna Gora učestvuje kao zemlja pozvana u članstvo i, kako je Stoltenberg najavio, buduća 29. članica.

U fokusu prvog dana Samita, gdje Crnu Goru predstavljaju premijer Milo Đukanović i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, bili su odnosi NATO-a i Rusije. Potvrđeno je da će u Baltičke države i Poljsku, koje okružuju Rusiju, biti raspoređeni „robusni“ bataljoni Alijanse.

Ipak, Stoltenberg je najavio da će se nastaviti konstruktivan dijalog sa Rusijom. „NATO ne želi novi hladni rat. To je istorija i treba da ostane istorija. Nastavićemo konstruktivan dijalog sa Rusijom.

To je naš najveći susjed i integralan dio bezbjednosti Evrope,“ kazao je Stoltenberg. On je rekao da su sve aktivnosti Alijanse defanzivne, proporicionalne i primjerene prijetnjama. Podvukao je da će NATO ubrzo imati i 29. članicu, Crnu Goru. Stoltenberg je rekao da izlazak Velike Britanije iz EU neće promijeniti njen odnos sa Alijansom, iako će odnos Britanije sa Unijom biti promijenjen.

Dok je Đukanovićevo prisustvo na zvaničnom dijelu Samita bilo samo simbolično, premijer je na ekspertskom forumu „Globsec“, gdje je bio jedan od govornika, rekao da je Evropa suočena sa opasnostima većim od onih iz Hladnog rata.

Evroatlantski prostor suočen je s novim prijetnjama i izazovima koji su raznovrsniji, kompleksniji, i opasniji nego u vrijeme Hladnog rata i NATO je opet na prekretnici,“ rekao je Đukanović.

On je rekao da sada nepredvidivosti i izazovi dolaze i sa istoka i sa juga, da su na ispitu demokratske vrijednosti na kojima se temelje naša društva i da NATO u njihovoj odbrani mora proširiti svoje djelovanje i van svojih granica. Kazao je da je članstvo u NATO prirodan korak za savremenu Crnu Goru, civilizacijski izbor današnjih generacija koji prevazilazi nivoe dnevne politike, pa i trenutnih bezbjednosnih pitanja.

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, koja je takođe govorila na ekspertskom forumu, rekla je da Rusija na Jugoistočnu Evropu utiče na ekonomskom nivou, kao i na vojnom aspektu.

“Vidjeli smo više zajedničkih vojnih vježbi sa našim susjedom Srbijom. Alijansa treba da bude zabrinuta za jugositočno krilo,” rekla je predsjednica Hrvatske.

Ona je dodala da se nada da će Srbija koja se, kako je navela, iz političkih razloga deklarisala kao neutralna država, razmotriti budućnost u NATO-u. Juče je, tokom otvaranja Samita, u salu unijeta prvo crnogorska, pa zastave 28 članica Alijanse.

Tokom Samita potpisana je i Deklaracija o saradnji između NATO-a i EU. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je kazao da se EU i NATO danas suočavaju sa istim prijetnjama, navodeći da Evropa može i treba da uradi više kako bi pojačala svoje kapacitete i spremnost, uključujući veće i mudrije trošenje. Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker dodao je da Deklaracija šalje jasnu poruku - jača EU znači jači NATO i obratno.

“Global hawk“ će biti na usluzi Crnoj Gori čim postane članica

Ispred nacionalnog stadiona u Varšavi izložen je model bespilotne letjelice za izviđanje terena, “global hawk“, sa koje će i Crna Gora dobijati podatke ukoliko postane punopravna članica NATO-a.

Bespilotna letjelica, sa rasponom krila od 40 metara, leti na 18 kilometara visine, i u svoje prve misije mogla bi da krene već početkom naredne godine.

Podatke sa misija „global hawk“ prikupljaće vojni timovi od desetak osoba, koji će zatim te podatke prosljeđivati komandantima NATO armije, kao i svim državama članicama.

Bez nadzora obezbjeđenja se na Samitu ne može ni u lift

Samit u Varšavi odvija se uz rigorozne mjere bezbjednosti. Dio grada kod nacionalnog stadiona potpuno je zatvoren za saobraćaj, dok stadion i područje oko njega konstantno nadlijeću helikopteri i dronovi. Ispred skoro svakog varšavskog hotela raspoređeni su naoružani poljski vojnici, koji se mogu vidjeti i na većini raskrsnica u glavnom gradu Poljske.

Vojnici su raspoređeni čak i u autobusima koji novinare prevoze od hotela do nacionalnog stadiona. Bez nadzora obezbjeđenja se ne može ni u lift, a prilikom svakog izlaska iz medijskog centra i povratku u njega predstavnicima medija se pregledaju pasoši i akreditacije. Svako kretanje državnih delegacija i NATO predstavnika kroz grad odvija se uz pratnju policije, čije sirene nisu utihnule cijelu noć.

Bonus video: