Danilović: A šta bismo mi opjevali uz gusle, možda "Ropstvo Sveta Marovića"

"Koliko znam Tuđemilska bitka nije opjevana, a ostale nikoga od njih ne interesuju"
5287 pregleda 17 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2018. 13:26h

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, saopštio je da se država Crna Gora nije na vrijeme sjetila da upiše gusle i guslanje na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Ministartvo kulture nije se bunilo kada je Srbija kandidovala, pa krajem novembra upisala pjevanje uz gusle kao nematerijalnu baštinu čovječanstva, a crnogorske ustanove kulture sada najavljuju da će možda i Crna Gora naknadno upisati to nematerijalno blago na istu Uneskovu listu.

"Ima, međutim, makar desetak godina od kada su pojedinci iz vrha vlasti saopštavali da "sa guslama ne možemo u Evropu". Dakle, ne treba sada žaliti, makar to ne treba da čini resorno ministarstvo, jer su im želja i prijetnja uslišene. Zadovoljena je i pravda pošto smo se u međuvremenu odrekli 95 odsto epskih pjesama koje su se pjevale uz gusle".

Danilović je naveo da se postavlja pitanje šta bismo na nekoj promociji tog praznika zapjevali uz gusle.

"Koliko znam Tuđemilska bitka nije opjevana, a ostale nikoga od njih ne interesuju. Gusle su neraskidivo vezane za narodnu poeziju, prevashodno za Pretkosovski i Kosovski ciklus. Novu snagu i život im je udahnuo Petar II Petrović ali ni njemu se nije posrećilo - epski dio njegovog stvaralaštva protjeran je iz obrazovnog i prosvetnog sistema kod nas - ostali su samo dugmići".

Navodi da bi možda trebali sačekati "još koju deceniju jer je Srbija za sada završila tu istorijsku obavezu".

"Možda da dopustimo narodnim pjevačima da opjevaju "Stvaranje vladajuće koalicije u Malom kabinetu", "Pobjedu DPS-a na svim izborima", "Odbijanje Njegoševog praznika", "Otvaranje auto-puta", "Ropstvo Sveta Marovića", ""O Škaljaru i krvavom Kavču", "Zidanje Zavale", "Gradnju malih hidroelektrana i velike na mutnoj Morači", "Transport droge preko sinjeg mora i bijelog roblja preko brda", "Mojkovačku fabriku duvana", "Atlas Banku i sestru Limenku", i tako redom kako se ne bi obrukali prilikom promocije na toj, budućoj, svečanosti. Naravno, povesti računa i o novoj nošnji guslara; recimo, maskirna uniforma iz Avganistana i nagrnuti Zenjin sako".

Predsjednik UCG navodi da država Crna Gora ne žali mnogo za prvenstvom koje joj je uzela Srbija.

"Jer da smo imali šta i da nam je današnji obraz dozvoljavao mi bismo kandidovali Gusle i prije Bokeljske mornarice za upis na listu nematerijalne kulturne baštine. To, svakako, ne znači da nećemo pohitati da se upišemo na spisak materijalne i nekulturne baštine čovječanstva", zaključio je Danilovič.

Bonus video: