Inicirali promjenu Ustava: Za referendum najmanje 25 hiljada građana

„Ovo sigurno nije (ili bar ne bi smjelo da bude) ni političko ni partijsko pitanje nego fundamentalno pravo građana da njihova volja bude odlučujuća u državi. Svako osporavanje ovog fundamentalnog prava bi bilo svojevrsno nasilje nad građanima“
7 komentar(a)
Ustav Crne Gore, Foto: TV Vijesti
Ustav Crne Gore, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 08.07.2016. 16:46h

Poslanici crnogorskog parlamenta, njih 34, podnijeli su Predlog za promjenu Ustava, koji predviđa raspisivanje referenduma na zahtjev najmanje 25 hiljada građana sa pravom glasa, a na opštinskom nivou na zahtjev pet odsto glasača.

Predlog koji je danas predat u skupštinsku proceduru inicirao je Dragan Hajduković.

“Suština predloga je obaveza raspisivanja i održavanja državnog referenduma na zahtjev najmanje 25 hiljada građana sa pravom glasa, a na opštinskom nivou na zahtjev pet odsto građana sa pravom glasa”, saopšteno je iz Kluba samostalnih poslanika.

Ocijenjeno je da je pored moći građana da zaštite prirodna, ekonomska i druga bogatstva države, ovakav referendum moćno oružje protiv samovolje, privrednog kriminala i korupcije, jer počinioci uvijek moraju uzeti u obzir nepredvidljivu inicijativu i volju građana.

„Ovo sigurno nije (ili bar ne bi smjelo da bude) ni političko ni partijsko pitanje nego fundamentalno pravo građana da njihova volja bude odlučujuća u državi. Svako osporavanje ovog fundamentalnog prava bi bilo svojevrsno nasilje nad građanima“, kazao je Hajduković.

Poslanici koji su potpisali Predlog za promjenu Ustava su Ljerka Dragičević, Miloš Konatar, Dritan Abazović, Genci Nimanbegu, Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Nik Đeljošaj, Andrija Popović, Novica Stanić, Mladen Bojanić, Obrad Gojković, Milan Knežević, Milutin Đukanović, Slaven Radunović, Predrag Bulatović, Vladislav Bojović.

Predlog su potpisali i Nebojša Medojević, Budimir Aleksić, Koča Pavlović, Ljiljana Đurašković, Radojica Živković, Veljko Vasiljević, Branka Bošnjak, Branko Radulović, Strahinja Bulajić, Emilo Labudović, Janko Vučinić, Jelisava Kalezić, Aleksandar Damjanović, Radosav Nišavić, Danko Šarančić, Danijela Marković, Srđan Milić i Snežana Jonica.

Bonus video: