Putin produžio sankcije Crnoj Gori do 2018.

Od izvoza Rusiji 2014. zaradili preko 4 miliona, 2015. 2,6 miliona eura
23 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2016. 05:46h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se produžava embargo na crnogorske poljoprivredne proizvode do kraja decembra 2017. godine.

Rusija je prvi put uvela zabranu u ljeto 2014. na uvoz velikog broja evropskih proizvoda kao kontramjera na sankcije Evropske unije koje su uvedene zvaničnoj Moskvi zbog intervencije u Ukrajini.

“Odluka o restriktivnim mjerama usvojena je prije govoto dvije godine kao čin odmazde zbog sankcija EU i pojedinih drugih zemalja. Sfera naših odnosa se ni na koji način nije popravila”, stoji u saopštenju ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

“Odluka Rusije da produži embargo na poljoprivredne proizvode nije motivisana toliko sankcijama EU, koliko potrebom da se stvore najbolji i najpredvidljiviji uslovi za ruske poljoprivrednike. Stoga, odgovarajuće restriktivne mjere biće uvedene na period od 18 mjeseci, umjesto na šest”.

Osim na Crnu Goru i članice EU, embargo se odnosi i na Kanadu, Australiju, Norvešku, Ukrajinu, Albaniju, Island i Lihtenštajn.

“Lista ovih proizvoda ostaje nepromijenjena, a sve zabrane ostaju na snazi”, dodao je Medvedev.

S druge strane, EU je takođe produžila sankcije protiv Rusije do januara 2017, uprkos protivljenju mnogih zapadnih zvaničnika, piše Rojters.

“Poslije procjene primjene dogovora iz Minska, Savjet je odlučio da obnovi sankcije na još šest mjseci, do 31. januara 2017”, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

Prema podacima Monstata, dok je Crna Gora od izvoza Rusiji 2014. zaradila više od 4 miliona eura, 2015. je on pao na 2,6 miliona eura. Što se tiče perioda prvih pet mjeseci ove godine, izvoz se u odnosu na prošlu godinu prepolovio - sa 1,1 milion na oko 550.000 eura.

Poslije sankcija na izvoz mesa, vino je sada najznačajniji proizvod na tom tržištu.

Doskorašnji šef diplomatije Igor Lukšić kazao je početkom januara da nije srećan zbog odluke Crne Gore da se pridruži EU u sankcijama Rusiji.

Osim zbog pridruživanja sankcija EU, odnosi Crne Gore i Rusije pogoršani su zbog odluke Podgorice o ulasku u NATO.

Bonus video: