DF Nikšić podnio krivičnu prijavu protiv Konjevića i Pejanovića: "Nezakonito premještali birače"

Lalatović je kazao da je "tužno da aktuelno ministarstvo praktično ništa ne radi da eliminiše ove i druge nedostatke"
134 pregleda 12 komentar(a)
DF, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
DF, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.07.2016. 14:07h

Odbornici Demokratskog Fronta u SO Nikšić, Arsenije Lalatović, Vladan Raičević, Janko Milatović i Marko Kovačević, podnijeli su Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv Raška Konjevića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Dragana Pejanovića, sekretara pomenutog ministarstva, kao i protiv drugih odgovornih NN lica "zbog nezakonitog premještanja birača sa jednog na drugo biračko mjesto i nestručno zlonamjerne migracije podataka u opštini Nikšić".

"Naše mišljenje je da ovakve nezakonite aktivnosti imaju i političku konotaciju obzirom da najveći broj ovih promjena dešava se u izbornoj godini. Jasan cilj ovakvih aktivnosti je demotivacija građana da iskoriste svoje građansko i biračko pravo, kako bi određene političke strukture bile u povlašćenom položaju", saopštili su odbornici DF-a na konferenciji za novinare.

Lalatović je kazao da je "tužno da aktuelno ministarstvo praktično ništa ne radi da eliminiše ove i druge nedostatke".

"Pitamo sadašnjeg i prethodnog ministra koje su algoritme koristili kada je u pitanju ova problematika? Da li u Crnoj Gori ima stvarno 528 hiljada građana sa pravom glasa? Da li postoje duple lične karte? Kako to da ove devijacije vezane za biračko pravo nalaze se i prije i sada u resorima ministara iz dubine? Šta su uradili u prethodna dva mjeseca?", kazao je Lalatović uz napomenu da je odgovor na pomenuta pitanja jednostavan – "nije urađeno ništa".

Zbog svega toga, kako je kazao, jasno je izbori koji slijede nijesu i neće bi ni fer ni pošteni, ni demokratski.

"DPS se nalazi pred ogromnim problemom, kada su u pitanju oktobarski parlamentarni izbori. 40 odsto trezvenijeg biračkog tijela te partije više ne mogu motivisati kako bi izašli na birališta. Prema pomenutim saznanjima u toj partiji vlada totalno rasulo, a aktivni su samo pojedinci koji očajnicki pokušavaju da se zaštite od krivične odgovornosti poslije poraza na izborima", kazao je Raičević.

Konferencija za novinare je bila prilika da se odbornici DF-a još jednom okrenu na problem sječe drvoreda lipa zbog rekonstrukcije gradskog Trga.

Marko Kovačević je kazao da je šest bataljona crnogorske vojske koja je oslobodila Nikšić 1885.godine na Trgu zasadilo lipe kao spomenik slobodi i zalog potomcima.

"Moramo ostati dostojni svojih predaka i naše tradicije, Kedrovu aveniju u gradu Niko u Japanu koja je zasađena 1625. godine htjeli su da sruše krajem 19. vijeka. Stanovništvo nije dozvolilo. Danas je Kedrova avenija kulturno dobro i spomenik prirode. Maslina u Mirovici kraj Bara stara je 2.240 godina, ne daje više plodove ali je niko ne kida", kazao je Kovačević.

DF je predložio raspisivanje opštinskog referendumana kome bi se građani izjasnili da li su za sječu višedecenijskog drvoreda lipa.

Janko Milatović je kazao da će za dan – dva inicijativu za raspisivanje opštinskog referendum podnijeti omladina Nove i DF-a, a da će istu potpisati 14 odbornika, što čini 30 odsto opštinskog parlamenta.

Bonus video: