Pejović: Saradnja regiona preduslov za bržu integraciju u EU

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je sastanak otvorio francuski šef diplomatije, Žan-Mark Ero, a učestvovali su ministri vanjskih poslova Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, Frank Valter Štajnmajer, Sebastijan Kurc, Karl Erjavec i Miro Kovač
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.07.2016. 10:54h

Crna Gora je posvećena regionalnoj saradnji i ostvarenju zajedničkih ciljeva od kojih članstvo u Evropskoj uniji (EU) zauzima posebno mjesto, saopštio je glavni pregovarač za EU, Aleksandar Andrija Pejović.

On je danas učestvovao u Parizu na radnom sastanku ministara vanjskih poslova koji je organizovan u okviru Pariskog samita o Zapadnom Balkanu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je sastanak otvorio francuski šef diplomatije, Žan-Mark Ero, a učestvovali su ministri vanjskih poslova Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, Frank Valter Štajnmajer, Sebastijan Kurc, Karl Erjavec i Miro Kovač.

Na sastanku su učestvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije, Ditmir Bušati, Igor Crnadak, Enver Hodžaj, Nikola Poposki, Ivica Dačić, kao i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

„Razgovarano je o daljoj ekonomskoj integraciji regiona kao preduslovu za brže i kvalitetnije uključivanje Zapadnog Balkana u EU, tješnjem povezivanju mladih kroz osnivanje regionalne kancelarije za mlade i razmijenjena su mišljenja u vezi sa zajedničkim izazovima s kojima se Evropa i svijet suočavaju i mehanizmima za njihovo efikasno rješavanje“, kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, pozdravio održavanje samita u Parizu istakavši da on pokazuje koliko je snažna posvećenost EU integraciji Zapadnog Balkana.

„Posebno je ukazao na značaj Berlinskog procesa i projekte infrastrukturnog povezivanja u saobraćaju i energetici i pozdravio osnivanje regionalne Kancelarije za mlade istakavši da će to dati novi zamah regionalnoj saradnji, te da će razmjena ideja među mladim ljudima doprinijeti boljem razumijevanju evropskih vrijednosti“, navodi se u saopštenju.

Pejović je poručio da su se dijalog i saradnja u okviru procesa evropske integracije pokazali kao dobar mehanizam za intenziviranje reformi i napretka. "Ukazao je na punu posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i ostvarenju zajedničkih ciljeva od kojih članstvo u EU zauzima posebno mjesto".

"Vjerujem da možemo biti izuzetno zadovoljni rezultatima konferencije o Zapadnom Balkanu budući da smo postigli tri cilja“, kazao je Pejović.

On je pojasnio da je prvi cilj da je Crna Gora uvrštena na dnevni red aktivnosti lidera EU i da je izražena snažna posvećenost procesu proširenja.

Prema njegovim riječima, drugi je postizanje cilja postavljenog u Berlinu prije dvije godine, a to je uspostavljanje Kancelarije za mlade Zapadnog Balkana, po uzoru na njemačku i francusku kancelariju za mlade.

„Ovaj model saradnje će doprinijeti ne samo pomirenju i većoj saradnji među mladima nego i većoj mobilnosti i povećanju univerzitetskih školarina i slično“, ocijenio je Pajović.

On je dodao da je treći cilj, agenda infrastrukturnog povezivanja u okviru koje je Zapadni Balkan dobio oko 150 miliona EUR za željezničko povezivanje i pitanja energetske efikasnosti.

Bonus video: