Marković: Ponašanje u parlamentu rezultat kolapsa jedne političke strukture i njihovih ideja

„Jedna politička struktura je praktično pred političkim kolapsom zbog poraza njihovih političkih ideja i zagovaranja. Jedna politička ideja i zagovaranje je bilo spriječiti Crnu Goru na svaki način da uđe u NATO. Vidjeli smo kako se ta njihova politička filozofija i politički način ponašanja razbio“
27 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Duško Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 05.07.2016. 18:10h

Dešavanja u parlamentu za svaku su osudu, kazao je potpredsjednik Vlade, Duško Marković, ocjenjujući da jedna politička struktura koja je pred kolapsom pokušava Skupštinu da pretvori u arenu za dalji politički obračun sa neistomišljenicima oko puta Crne Gore u NATO.

"Ono što se dešava u parlamentu u poslednje vrijeme za svaku je osudu, jer znate da je crnogorski parlament bio dobar primjer političke prakse, demokratije i uvažavanja drugačijeg mišljenja, ne samo u regionu, nego i u Evropi“, kazao je Marković na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova Norveške, Borgeom Brendeom.

On je dodao da „znamo zbog čega se to dešava“.

„Jedna politička struktura je praktično pred političkim kolapsom zbog poraza njihovih političkih ideja i zagovaranja. Jedna politička ideja i zagovaranje je bilo spriječiti Crnu Goru na svaki način da uđe u NATO. Vidjeli smo kako se ta njihova politička filozofija i politički način ponašanja razbio“, rekao je Marković.

Sad, naveo je on, pokušavaju parlament da pretvore u „arenu za dalji politički obračun sa političkim neistomišljenicima oko puta Crne Gore u NATO“.

„Vjerujem da ćemo i taj izazov izdržati, Crna Gora ima taj politički i društveni potencijal, i da ćemo na izborima u oktobru takvoj politici i praksi za sva vremena okrenuti leđa“, poručio je Marković.

On je, upitan da prokomentariše dosadašnji rad Vlade izbornog povjerenja, kazao da je ocjena o njenom radu pozitivna.

„Rad Vlade izbornog povjerenja, u kojoj su četiri opoziciona ministra, što nije standard za vlast koja ima apsolutnu većinu u parlamentu, pokazao se dobrim. Bez obzira na političke razlike, motive koji su opredijelili dio opozicije da uđe u Vladu, Vlada radi veoma odgovorno, opozicioni ministri su veoma aktivni i doprinose kvalitetu rada“, kazao je Marković.

Kako je rekao, njihove napore da prepoznaju eventualne slabosti u radu Vlade i njenih institucija smatra prirodnom opozicionom pozicijom i interesom i to ga ne zabrinjava.

„Pozitivna je ocjena o radu Vlade izbornog povjerenja“, kazao je Marković.

On je, upitan o načinu izlaska Demokratske partije socijalista (DPS) na izbore, saopštio da se u toj partiji intenzivno pripremaju za samostalan nastup.

„Mislim da je to praktično gotova odluka i vjerujem da ćemo i u samostalnom nastupu pokazati našu političku snagu kao što smo to radili tokom poslednje dvije decenije“.

„Ko će biti naši partneri zavisi od izbornog rezultata i programskih i političkih opredjeljenja“, rekao je Marković.

Kako je dodao, svi koji budu dijelili sa njima evropske vrijednosti mogući su partneri DPS-a.

O Ramadi neka govore institucije, ne političari

Komentarišući slučaj Ramada, on je rekao da državne institucije aktivno rade na tom slučaj – Tužilaštvo, Agencija za antikorupciju, Državna revizorska institucija.

„Sačekajmo odgovor institucija, a ne političara. Kad je u pitanju pozicija zviždača koju smo ustanovili kao institut u našem antikorupcijskom zakonu, mislim da smo zajedno sa evropskim partnerima implementirali dobre standarde i zakonodavnu infrastrukturu i postoji potpuna institucionalna mogućnost da zviždač bude zaštićen i da se na taj način spriječi zloupotreba državnih resursa“, kazao je Marković.

U slučaju Ramada, dodao je, imaju dva lica.

„Jedno koje je povezano sa zviždačem i jednog zviždača i vjerujem da ćemo u periodu koji slijedi doći do pune istine o tome. Da nijesmo željeli da štitimo zviždača, ne bi donosili zakone i razvijali te institute“, poručio je Marković.

Bonus video: