Pajović pozvao Parlamentarnu Skupštinu OEBS-a da posmatra oktobarske parlamentarne izbore

Pajović je zvanično pozvao Parlamentarnu Skupštinu da učestvuje u posmatranju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji će se održati u oktobru ove godine, imajući u vidu da su ova Skupština i OEBS uvijek bili spremni da pomognu Crnoj Gori kada joj je to najviše trebalo
90 pregleda 10 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Skupstina.me
Darko Pajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 05.07.2016. 09:10h

Uprkos mnogim izazovima, danas imamo i političku stabilnost i aktivno radimo na poboljšanju izbornog procesa, smatra predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović.

"Političku krizu smo sami riješili, bez međunarodnog posredovanja i na to smo jako ponosni. Siguran sam da je to dobar pokazatelj demokratskog napretka i političke zrelosti, koji smo kao država postigli”, rekao je na otvaranju plenarne sjednice XXV zasjedanja Parlamentarne Skupštine OEBS-a.

Pajović je zvanično pozvao Parlamentarnu Skupštinu da učestvuje u posmatranju parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji će se održati u oktobru ove godine, imajući u vidu da su ova Skupština i OEBS uvijek bili spremni da pomognu Crnoj Gori kada joj je to najviše trebalo.

"Nepovjerenje oko izbornog procesa u Crnoj Gori dovelo je do toga da je 11 od 12 političkih subjekata u parlamentu sjelo za sto i nakon više mjeseci razgovora potpisalo Sporazum o saradnji između vlasti i opozicije. Rezultat tog Sporazuma je Vlada izbornog povjerenja, koja je izabrana, a u kojoj se nalaze predstavnici vlasti, ali i prvi put nakon uspostavljanja višepartijskog sistema i opozicija. Partija na čijem sam čelu, Pozitivna Crna Gora, 27. januara ove godine dala je uslovnu podršku Vladi, tražeći ulazak opozicije u tu istu Vladu. Po prvi put nakon 27 godina, opozicija je preuzela resore u vladi, uključujući ministarske pozicije, u ministarstvima unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, kao i potpredsjednike Vlade. Sve ovo je rezultiralo političkom stabilnošću u državi, kao preduslov za obezbjeđivanje ulova za fer i slobodne izbore, i dalju demokratizaciju države, što je omogućilo kontinuirani nastavak EU i NATO integracija", rekao je Pajović.

On je dodao da će, kao predsjednik Skupštine, kada su izbori u pitanju, učiniti sve što je u njegovoj moći da doprinese samom procesu.

"Nemamo šta da krijemo, i ne postoji ništa što je nemoguće uraditi da bi smo ispunili ove ciljeve. Skupština Crne Gore preduzima mnoge važne korake u ovom smislu, i očekujemo se da ćemo narednih sedmica i mjeseci odigrati aktivnu ulogu u skladu sa našim dužnostima i odgovornostima. Kao krajnji rezultat sveukupnih napora, vjerujem da ćemo sljedeći put kad se sretnemo, svi biti svjedoci i politički stabilne i demokratski jače Crne Gore", rekao je on.

Bonus video: