Rakčević: Što prije sa SDP i Demosom o nastupu na izborima

Rakčević je TV Vijesti rekao kako je URA spremna za samostalan nastup, ali da bi u postojćcem izbornom sistemu, koji ide na ruku najjačoj partiji, širi opozicioni front doprionio mirnoj smjeni vlasti
57 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.07.2016. 17:49h

Nakon što je Demokratska Crna Gora, prva od opozicionih partija, poručila kako će na predstojeće parlamentarne izbore samostalno, ukoliko opozicija na njima bude učestvovala, lider URE Žarko Rakčević kaže da je taj građanski pokret za objedinjavanje građanskih opozicionih struktura.

Rakčević je TV Vijesti rekao kako je URA spremna za samostalan nastup, ali da bi u postojćcem izbornom sistemu, koji ide na ruku najjačoj partiji, širi opozicioni front doprionio mirnoj smjeni vlasti. On smatra da razgovori sa političkim partnerima, prije svega Demosom i SDP-om, o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima treba što prije da počnu. Iz ove dvije partije o ovom pitanju još se ne izjašnjavaju,a ni u URI o ovoj temi ne misle svi isto.

Tako je danas iz njenih redova istupio Rade Bojović koji se zalagao za samostalan nastup na izborima.

"Mi smo formirali izborne štabove u svim opštinama, spremamo se i za tu varijantu samostalnog nastupa, ali želimo vrlo precizno da kažemo građanima Crne Gore, koji očekuju objedinjavanje, da eventualno atomizirano nastupanje i individualno nastupanje nije dovoljno. Dakle, moraju preuzeti odgovornost oni koji se igraju sa sumarnim ishodom izbora za to atomizirano nastupanje, mi sigurno nećemo nastupiti u koaliciji sa Demokratskim frontom, želimo saradnju sa svim evropskim, građanskim grupacijama, i na tom polju djelujemo", navodi Rakčević.

Misle i da vremena za gubljenje nema i da o mogućoj predizbornoj saradnju i eventualnom zajedničkom nastupu, prije svega sa Demos-om i SDP-om, treba odmah razgovarati

"Mislimo da bi te razgovore trebalo organizovati što prije i raščistiti te stvari. Dakle, nije do URE – mi činimo sve da dođe do objedinjavanja, izbori mogu biti raspisani već sad, do najkasnije 16. avgusta, i mi mislimo da je krajnje vrijeme da se obave razgovori, da se učine jasnim pozicije kod građana Crne Gore", dodaje Rakčević.

Rakčević smatra da razgovore treba širiti i sa aktivistima civilnog sektora i, kako je rekao, svima onima koji žele drugačiju Crnu Goru.

"Nemamo problema sa time kako ce URA proći, po svim ozbiljnim anketama URA ima od šest, šest i po, do osam i po procenata, ali je problem sumarnog rezultata. Izborni sistem u Crnoj Gori favorizuje najjaču grupaciju, tako da Dontovom formulom je moguće da dva ili tri presudna poslanika zbog prosipanja glasova odu DPS. Mi mislimo da je to tas i bilo bi krajnje neodgovorno da se ne pojavi objedinjena, ozbiljna alternativa koja je građanska", primjećuje Rakčević.

Bonus video: