Medojevića Ustavni sud zasad osigurao od hapšenja

Tek nakon što US konačno odluči o ustavnosti odredbe ZKP-a biće izvjesno da li je Medojević slobodan
1350 pregleda 9 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2018. 07:56h

Ustavni sud Crne Gore juče je suspendovao drugu odluku Višeg suda u Podgorici kojom je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević osuđen na dvomjesečnu zatvorsku kaznu jer taj sud i tužilaštvo nijesu bili zadovoljni njegovim pojašnjenjem izjave o navodnim ratnim zločinima GST Milivoja Katnića u Cavtatu.

US je poništio rješenja Višeg suda i obustavio izvršenje pojedinačnih akata do donošenja konačne odluke o ustavnosti odredbe zakonika o kričvnom postupku, na osnovu koje je poslaniku DF-a određeno “stavljanje u zatvor”.

“Nalaže se da se odmah po dobijanju ovog rješenja, bez odlaganja, obustavi izvršenje prinudne mjere zatvaranja N. M.”, piše u odluci Ustavnog suda koja je objavljena na sajtu. Kad odluka bude dostavljena Višem sudu prestaće opasnost da poslanik DF-a bude uhapšen. US je ranije pokrenuo proceduru ocjene ustavnosti odredbe ZKP-a, i u tom kontekstu ukinuo zatvor u kome se Medojević nalazio. Ta dvomjesečna kazna bila je određena takođe odlukom Višeg i Apelacionog suda jer poslanik nije mogao da ode ime agenta ANB-a koju mu je navodno dao informaciju o podmićivanju GST.

Tek nakon što US konačno odluči o ustavnosti odredbe ZKP-a biće izvjesno da li je Medojević slobodan, kao i njegov kolega Milan Knežević takođe osuđen na dva mjeseca zatvora jer nije odao ime sudije koji mu je posredno tražio mito.

Zbog toga jer nije odlučivano o ustavnoj žalbi Medojevića, već je suprotno Poslovniku US i Zakonu usvojena čudna kombinacija ocjene zakona i ukidanja pritvora, sudije Miodrag Iličković i Milorad Gogić ponovo su glasali protiv odluke suda.

Bonus video: