Ljuljđuraj: Sa približavanjem izbora status Tuzi postaje sve aktuelniji

Ljuljđuraj je kazao da građani sa ovih prostora konačno shvataju cilj i namjere ovakvih i sličnih inicijativa, jer imaju dovoljno iskustva sa predizbornim obećanjima i manipulacijama, "ali najteže im pada kada se tome pridružuju i predstavnici albanskih nacionalnih stranaka."
54 pregleda 3 komentar(a)
Kolja Ljuljđuraj, Foto: SNP
Kolja Ljuljđuraj, Foto: SNP
Ažurirano: 03.07.2016. 09:49h

Sa približavanjem parlamentarnih izbora, očekivano i status opštine Tuzi ponovo postaje sve aktuelniji, saopštio je predsjednik odbora SNP Tuzi i član Glavnog odbora SNP Kolja Ljuljđuraj.

"I to upravo od onih koji su pregovorima sa raznim strukturama DPS-a odlučujuće doprinijeli da se rješavanje ovog pitanja odloži u nedogled", kazao je Ljuljđuraj.

On je dodao da se sada traži raspisivanje lokalnih izbora za opštinu Tuzi u okviru Glavnog grada, istovremeno sa parlamentarnim izborima. Ljuljđuraj dodaje da se traži održavanje izbora za nešto što ne postoji, "jer usvojeni zakon za ovakvo rješenje stupa na snagu tek 2018. godine, što je gospodinu Siništaju poznato."

"Naravno, mi u SNP tvrdili smo da takvo zakonsko rješenje nema uporišta u Ustavu Crne Gore, koji ne poznaje pravo dvostrukog glasa za bilo koga u Crnoj Gori, pa ni u slučaju građana na teritioriji sadašnje Gradske opštine Tuzi. Mi smo izrazili svoje protivljenje takvom rješavanju statusa opštine Tuzi, insistirajući na jedinom rješenju – punopravnoj opštini, kao što su i sve ostale u Crnoj Gori", rekao je Ljuljđuraj.

On je kazao da je DPS pronašla svoje istomišljenike za kupovinu vremena i još jedno manipulisanje građanima na ovim prostorima, ne slučajno uoči izbora da bi se dobio što veći broj glasova birača na ovim prostorima. "Ista je situacija i sa nedavnom inicijativom poslanika Albanske Alternative u Skupštini Crne Gore, Nika Đeljošaja, uz podršku poslanika Force, Genci Nimanbegua, radi stavljanja u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore."

"Naravno, ponavlja se ista priča, jer po ko zna koji put se podnose slične inicijative kako bi se stvorio utisak kao da se nešto radi. Javnost zna da se samo vrte u krug razne inicijative i zakonska rješenja, dok građani Tuzi i dalje čekaju na punu opštinu, kao što su i sve druge u Crnoj Gori. Zato, smatramo da bi najkorisnije bilo ne baviti se ovakvim manipulacijama, jer stvari su jasne – treba samo zahtjev za punopravnom opštinom, za šta se zalaže i SNP od svog osnivanja. Priča o novoj teritorijalnoj organizaciji, pa sve do najnovije prevare o opštini Tuzi u okviru Glavnog grada, koju pojedini predstavnici nacionalnih stranaka smatraju pozitivnim rješenjem, zaista postaje suvišnom, jer ne ispunjava ni minimum uslova za rješavanje potreba građana Tuzi i Malesije", rekao je Ljuljđuraj.

Ljuljđuraj je kazao da građani sa ovih prostora konačno shvataju cilj i namjere ovakvih i sličnih inicijativa, jer imaju dovoljno iskustva sa predizbornim obećanjima i manipulacijama, "ali najteže im pada kada se tome pridružuju i predstavnici albanskih nacionalnih stranaka."

"Zato, pozivamo predstavnike albanskih nacionalnih stranaka da se ozbilnije angažuju u ispunjenju zahtjeva građana Malesije za punopravnom opštinom, koji datira od uspostavljanja višestranačja u Crnoj Gori, odnosno da ne manipulišu građanima raznoraznim razgovorima, pregovorima, inicijativama, pa sve do obećanog referenduma što je široj javnosti već poznato", zaključio je Ljuljđuraj.

Bonus video: