Otašević: Dekan FPN me ućutkao, nije mi dao priliku da postavim pitanje Đukanoviću

"Odričem se vas i vaših nastavnih metoda, vaše principijelnosti da budete podvižni na jednom od rijetkih fakulteta koji bi trebalo da imaju apsolutno slobodno i kritičko mišljenje, odričem se i vaše neupotrebljive diplome" rekao je između ostalog Đorđe Otašević, sekretar mladih Demokratske Crne Gore obraćajući se čelnicima FPN
199 pregleda 11 komentar(a)
Đorđe Otašević, Foto: Facebook
Đorđe Otašević, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.07.2016. 11:14h

Na Fakultetu političkih nauka se 1, jula desio se "incident" protiv slobodne misli, slobode izražavanja i građanske slobode da se u otvorenoj diskusiji postavi otvoreno pitanje, saopštio je danas Đorđe Otašević, sekretar mladih Demokratske Crne Gore.

Na fakultetu političkih nauka u Podgorici juče je gost bio premijer Crne Gore, Milo Đukanović.

"Gost fakulteta, Milo Đukanović, održao je predavanje o tekovinama nezavisnosti i tome gdje se naša država nalazi 10 godina kasnije. Mladi umovi, željni znanja bili su tu da saslušaju. U punoj sali u kojoj je bilo više profesora i predstavnika medija nego studenata (valjda zbog režima prijavljivanja prisustva zbog kojeg sam i sam, zahvaljujući intervenciji ušao), premijer je održao poletno predavanje o uzrocima i posljedicama 21. maja", istakao je Otašević.

On je dodao da bio saglasan ili ne sa stavovima koje je iznio Đukanović, imao je potrebu da postavi pitanje koje se tiče njega i njemu sličnih, svršenih visokoškolaca koji sizifovski traže posao u domenu onog za šta su se školovali.

"Očigledno nisam bio dovoljno reprezentativan da dobijem priliku da postavim pitanje, niti iznesem svoje mišljenje. Iako je bilo više nego očigledno čitavom auditorijumu i gospodi iz obezbjeđenja, od kojih je jedan stajao tik pored mene (vjerovatno jer sam se vrpoljio kao na električoj stolici ili iz straha da ne ispričam neki ubistveno dobar vic), jedino nije bilo očigledno gospodinu dekanu koji, iako je gledao direktno u mene i moju podignutu ruku, nije mi dao priliku da postavim željeno pitanje", kazao je Otašević.

Po njegovim riječima, pitanja su doista postavili najbolji studenti.

"Znam da su najbolji, jer sam im nekad predavao i ponosan sam na njih i njihov uspjeh. To i dalje ne mijenja činjenicu da me je fakultet, jer je glava fakulteta predsjedavala, ućutkao. Plašili su se da ću reći istinu o fakultetu. O načinu na koji tretiraju svoje studente i postdiplomce jedino kao veliku kasicu-prasicu. Plašili su se da ću upitati gdje su diplome i zašto čekam već pola godine da mi se izda diploma magistra, a specijalisti čekaju toliko da su zaboravili da su specijalizirali. Možda su se plašili da ću naglasiti da je upravo zahvaljujući velikim dijelom mojim naporima cijenjeni dekan na mjestu na kom je sad. Ništa od toga nije bitno", kazao je Otašević.

Sekretar mladih Demokrata tvrdi da je Đukanoviću htio da postavi pitanje njegovim tvrdnjama o konkurentnosti diploma državnog univerziteta u Evropi.

"Kako nam diplome mogu biti konkurentne u Evropi kad nam sistem ne dozvoljava da se njihova validnost provjeri u Crnoj Gori? Šta se desilo sa desetinama hiljada obećanih radnih mjesta, sa kreditima za koje je premijer rekao da ih svršeni visokoškolci mogu dobiti bez kamate, sa našim šansama da makar budemo provjereni u praksi i šta smo naučili za, u mom slučaju, pet godina studija?", pita se Otašević.

Kako je rekao, čelnicima FPN poručuje da ponosno stoj iza svake svoje ocjene, bila ona šestica ili desetka.

"Nije me briga za vas, kao što ni vas nije bilo briga za mene, a siguran sam i za većinu drugih studenata. Odričem se vas i vaših nastavnih metoda, vaše principijelnosti da budete podvižni na jednom od rijetkih fakulteta koji bi trebalo da imaju apsolutno slobodno i kritičko mišljenje, odričem se i vaše neupotrebljive diplome koja samo zauzima mjesto u fascikli sa dokumentima. Neću se odreći znanja koje sam stekao tokom studija, ne zahvaljujući vama, nego rijetkim profesorima zbog kojih sam nekad bio ponosni sin Političkih nauka u Podgorici. Neću se odreći ni sopstvenog mišljenja koje ste spriječili da bude iskazano, iako bi trebalo da ga podržite, s obzirom da na zavodu za zapošljavanje ima najviše vaših studenata. Neću u inat", rekao je Otašević obraćajući se čelnicima FPN.

Bonus video: