Žestoke optužbe na sjednici GO SNP: Nadigravanje dva tabora

Svoje zamjerke na račun šefa partije iznijela je većina pristalica tabora šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića
104 pregleda 39 komentar(a)
Srđan Milić, SNP, Foto: Filip Roganović
Srđan Milić, SNP, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.07.2016. 09:51h

Žestoka rasprava pristalica i protivnika politike koju vodi lider partije Srđan Milić obilježila je sinoćnju sjednicu Glavnog odbora SNP-a, koji je trajao do kasno u noć.

Miliću je zamjereno da je privatizovao stranku i da vodi nejasnu politiku, koja je njen rejting svela na minimum.

Od njega je ponovo zatraženo da dostavi detaljan finansijski izvještaj o tome gdje se troši partijski novac. Ta stranka je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, trenutno u minusu oko 250.000 eura.

Svoje zamjerke na račun šefa partije iznijela je većina pristalica tabora šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića.

Damjanović je i ranije, u više navrata na sjednicama GO, tražio finansijski izvještaj ali je Milić svaki put to odlagao za narednu sjednicu.

“Trenutna situacija u partiji u susret parlamentarnim izborima planiranim za oktobar” je tačka dnevnog reda koju su obje strane shvatile na svoj način.

Milić i njegove pristalice pokušavaju Damjanovića i kolege da isteraju na čistac, kako bi se konsolidovali pred izbore.

S druge strane, Damjanović, gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić, kao i većina poslanika Radosav Nišavić (Bijelo Polje), Danka Marković (Berane), Danko Šarančić (Pljevlja) i funkcioneri većih opštinskih odbora tvrdili su da je Milić partiju unizio, kao i njene poslaničke i odborničke klubove. Oni su ga pozvali da napusti vrh partije, kako bi na izborima osvojila više mandata.

Milić im je ponovio da je on izabran na partijskom kongresu i da ima podršku u partijskoj bazi.

Sjednica GO SNP-a trajala je do zaključenja lista, pa je ostalo neizvjesno da li je uspjela taktika protivnika politike šefa partije - da ga nebiranim riječima i konkretnim dokazima pada rejtinga partije natjeraju da se povuče.

Za to su pripremili i statističke podatke koji pokazuju urušavanje partije od kada je on na njenom čelu, te loše izborne rezultate u Budvi, odakle je i Milić.

Damjanović je ranije najavio da bi partija trebalo da napravi radikalan zaokret prije izbora, dok je poslanica Snežana Jonica poručila da promjene pred izbore ne mogu da traže iskreni esenpeovci.

Jonica na meti, tražili da se povuče

Milićeva desna ruka, poslanica Snežana Jonica, bila je meta kritika dijela članova GO koji u njoj vide glavnog krivca za posrnuće partije.

Od Jonice se traži da se izjasni o zastari presude kojom je izbjegla krivičnu odgovornost. Pojedini članovi GO SNP-a tražili su od nje da se zbog toga i povuče iz partije, jer tvrde da je time sramoti.

I bivši funkcioneri SNP-a, među kojima i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, ranije su javno optužili Jonicu da je uništila partiju od kako je u njenom vrhu.

"Crna Gora se mora izgrađivati kao ekonomski jaka, politički stabilna, socijalno odgovorna i bezbjedonosno sigurna zajednica"

Glavni odbor SNP je na sinoćnjoj sjednici, zaključio da se Crna Gora mora izgrađivati kao ekonomski jaka, politički stabilna, socijalno odgovorna i bezbjedonosno sigurna zajednica svih njenih građanki i građana, saopšteno je iz te partije.

"Da bi se ta promjena desila, neophodno je da SNP, kao jedina partija izvorne ljevice u programskom i akcionom smislu, u datim okolnostima, ostvari najbolji mogući rezultat na parlamentarnim izborima najavljenim za oktobar. Glavni odbor je istakao da funkcioneri SNP, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, u svim svojim aktivnostima treba da budu posvećeni ostvarivanju što boljeg izbornog rezultata partije, te da će sve suprotne aktivnosti tom cilju i odgovornost biti tretirana u skladu sa Statutom stranke", navodi se u saopštenju SNP.

Dodaje se da je Glavni odbor ukazao na potrebu stiktnog poštovanja utvrđenog načina ostvarivanja komunikacije partije sa javnošću tokom izborne kampanje, kao i na neophodnost snažnijeg promovisanja niza uspješnih inicijativa SNP, kojima su rješavani problemi svih građana Crne Gore.

"Glavni odbor insistira da rukovodstva opštinskih odbora sve svoje kapacitete i aktivnosti usmjere ka podizanju partijske infrastrukture, intenziviranju komunikacije sa postojećim članovima i simpatizerima, te uključivanju novih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: