Obilježen rođendan SAD: Pogledajte ko je sve bio među gostima

“U dobru je lako biti dobar, na muci se poznaju junaci”, kazala je ambasadorka SAD na crnogorskom
160 pregleda 113 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2016. 20:12h

Zajedno smo postigli mnogo sjajnih stvari u proteklih 10 godina i zajedno ćemo graditi još svjetliju budućnost, poručila je američka ambasadorka Margaret En Uehara o odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.

“Danas slavimo rođendan SAD i 10 godina crnogorske nezavisnosti i bliskog prijateljstva među naše dvije države,” kazala je na proslavi Dana nezavisnosti SAD koja je organizovana u ambasadi.

Ambasadorka je podsjetila prisutne, među kojima su bili premijer Milo Đukanović, predsjednik države Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Darko Pajović, da su SAD uspostavile diplomatske odnose sa Crnom Gorom 30. oktobra 1905.

“U pismu Vašingtonu o ceremoniji, Džon B. Džekson, prvi konzul Sjedinjenih Država, napisao je: 'Bilo je lično zadovoljstvo... biti prvi predstavnik slobodnog naroda u zemlji koja je uvijek bila u stanju da održi svoju nezavinost'. 111 godina kasnije zadovoljstvo mi je što nastavljam tu tradiciju,” rekla je u obraćanju zvanicama.

Uehara je istakla da obje zemlje imaju snažnu tradiciju nezavisnosti a potom citirala i Petra II Petrovića Njegoša.

“U dobru je lako biti dobar, na muci se poznaju junaci”, kazala je na crnogorskom.

Ambasadorka je rekla i da je bilo mnogo heroja koji su se u prošlosti borili za slobodu i mir.

“Sigurna sam da svi znaju rođake i prijatelje koji su hrabro dali svoje živote da bi naše zemlje bile slobodne i da bismo održali naše zajedničke vrijednosti,” kazala je.

U društvu Đukanovića, Vujanovića i Pajovića na kraju je održala zdravicu.

“Neka je vječno prijateljstvo naših država”, poručila je na kraju.

Galerija

Bonus video: