Vlada Crne Gore: Milion eura za informaciju o ubistvu Duška Jovanovića

Navodi se da je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić izdvojila je mišljenje uz primjedbu da Odluka nije cjelovita, jer nijesu uključeni u rad Komisije svi subjekti koji bi trebalo da budu, dok je ministar pravde Zoran Pažin izdvojio mišljenje uz obrazloženje da Odluka nije dobro pripremljena i pravno konzistentna
78 pregleda 13 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.07.2016. 06:36h

Vlada crne Gore je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o objavljivanju javne nagrade od milion eura za obavještenje koje bi dovela do otkrivanja i procesuiranja pred nadležnim sudom izvršioca, odnosno naručioca ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan, Duška Jovanovića.

“Odlukom je predviđeno formiranje komisije sa mandatom od dvije godine i mogućnošću produženja za još dvije ako Vlada to ocijeni potrebnim. Predsjednik Vlade je zaključujući raspravu po ovoj tački ocijenio da je, ne računajući porodicu Jovanović, Vlada ta koja ima najveći interes, veći od svih struktura u društvu, da ubistvo Jovanovića bude istraženo i rasvijetljeno”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić izdvojila je mišljenje uz primjedbu da Odluka nije cjelovita, jer nijesu uključeni u rad Komisije svi subjekti koji bi trebalo da budu, dok je ministar pravde Zoran Pažin izdvojio mišljenje uz obrazloženje da Odluka nije dobro pripremljena i pravno konzistentna.

Vlada je usvojenim zaključcima naložila preformulisanje dijela teksta koji se tiče nekih formulacija.

Vlada je takođe razriješila Veska Garčevića sa mjesta vršioca dužnosti generalnog direktora Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbjednosti u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

U odluci objavljenoj na sajtu Vlade navodi se da je Garčević razriješen na lični zahtjev.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je donijela i Odluku o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Na sjednici je konstatovano da predsjednik Vlade Milo Đukanović privremeno preuzima rukovođenje radom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, do izbora ministra.

Vlada je donijela I Strategiju cjeloživotne karijerne orjentacije (2016 - 2020.), a prioritetne oblasti definisane tim dokumentom su podizanje svijesti i znanja o potrebi za cjeloživotnim učenjem i razvojem karijere, osnaživanje politike za karijernu orijentaciju na nivou sistema i jačanje karijerne orijentacije za zaposlene i nezaposlene.

“Sprovođenjem planiranih aktivnosti uspostaviće se sistemski pristup u ovoj oblasti na nacionalnom nivou”, kaže se u saopštenju.

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović predložio je tačku dnevnog reda pod nazivom „Inicijativa za dostavljanje Informacije od Ministarstva saobraćaja i pomorstva o zloupotrebi državnih resursa plaćanjem partijskih skupova Socijaldemokrata Crne Gore od strane Direkcije za saobraćaj“, navodeći u obrazloženju predloga da smatra da, s obzirom da je predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović istovremeno i ministar saobraćaja i pomorstva, Vlada ima tim veću obavezu za utvrđivanjem svih detalja.

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić je u diskusiji ocijenila da inicijativa nije kompletna ni objektivna jer ne uključuje navode poslanika Damira Šehovića iznijete u Skupštini da je poslanik Mladen Bojanić „ucjenjivao“ i „reketirao“ poslanike Socijaldemokrata da ne glasaju za izbor Darka Pajovića na dužnost predsjednika Skupštine.

Vlada nije prihvatila da se izjašnjava po toj tački jer su već započeti postupci u nadležnim državnim organima – Specijalnom državnom tužilaštvu, Agenciji za sprječavanje korupcije i Državnoj revizorskoj instituciji.

Vujović je nakon sjednice Vlade saopštio da ovaj slučaj treba da dobije tretman kakav zaslužuje jer se čini da se afera "Snimak" ponavlja.

Bonus video: