Poglavlja se nižu, rezultati kaskaju

Slaven Radunović nije optimista da će Crna Gora 2020. godine biti u EU
0 komentar(a)
Aleksandar Pejović Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.06.2016. 05:45h

Crna Gora je na jučerašnji dan prije četiri godine počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Glavni pregovarač sa EU i šef skupštinskog Odbora za evropske integracije smatraju da onim što je postignuto treba biti zadovoljan.

“Otvaranje dvije trećine poglavlja u četiri godine pregovora je rezultat kojim možemo biti zadovoljni. Posebno nas raduje što ćemo upravo danas dodati još dva poglavlja ovom rezultatu i petu godinu pregovora započeti s 24 otvorena poglavlja,” kazao je za “Vijesti” glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović.

Šef Odbora Slaven Radunović je zadovoljan tokom pregovora, ali ističe da “dinamika pregovora zavisi od sposobnosti države da sprovede suštinske reforme koje treba da dovedu do vladavine prava”.

Po riječima koordinatorke programa za EU integracije CGO Ane Nenezić, Crna Gora je postigla “određeni” napredak jer “moglo se i moralo mnogo više”.

Na pitanje do kada treba očekivati otvaranje svih poglavlja ako se uzme dosadašnja dinamika, Pejović je kazao da je realno očekivati da ona budu otvorena do kraja 2017. “Imajući u vidu dobre rezultate koje bilježimo u pojedinim oblastima, očekujem da ćemo od kraja ove godine krenuti u privremeno zatvaranje nekih od njih,” rekao je.

Iz CGO, međutim, poručuju da se ne smije zanemariti činjenica da u prvoj polovini 2016. nije otvoreno nijedno novo poglavlje, ali ni privremeno zatvorena ona koja su prethodno otvorena.

Radunović, međutim, nije optimista da će Crna Gora 2020. očekivano biti u EU.

Kazao je da to ne zavisi samo od političke atmosfere. “S druge strane, potrebna je konsolidacija same EU, nakon novonastale situacije i u zavisnosti od njenog odnosa prema politici proširenja generalno, moći ćemo da analiziramo projekcije ulaska novih članova. Naravno, postoji mogućnost i da 2020. EU, u sadašnjem obliku, bude prošlost”, rekao je za “Vijesti”. Britanija je na referendumu prošlog četvrtka glasala u korist napuštanja EU.

Pejović smatra da je nezahvalno prognozirati datum stupanja u EU, jer na to “pored ostvarenih rezultata i individualne spremnosti kandidata, uticaja ima i politička i ekonomska situacija u samoj EU i državama članicama, ali i stanje u regionu i dinamika evropske integracije naših susjeda.”

Dodao je da je Programom pristupanja predviđeno da do kraja 2018. bude završen najveći dio obaveza i postigne se maksimalna moguća spremnost za članstvo. “Da li će ovo biti prihvatljivo EU, vidjećemo od razvoja situacije na svim poljima koje sam pomenuo”, rekao je.

Najveći izazov ostaju vladavina prava i organizovani kriminal

Dok Pejović ističe da su pregovori počeli da daju praktične rezultate koji utiču na život građana, iz CGO tvrde da nije tako: “Najavljene sveobuhvatne društvene reforme, koje bi trebalo da donesu napredak u svim sferama, građani i građanke Crne Gore još ne osjećaju,” kazala je Nenezić za “Vijesti”.

Glavni pregovarač takođe tvrdi da je Crna Gora već savladala najveće izazove na evropskom putu.

Međutim, sa Radunović i Nenezić se slaže da još ima posla kad su u pitanju vladavina prava i borba protiv korupcije i orgnizovanog kriminala. Radunović je istakao da je to veliki izazov “zbog toga što zavise od političke volje ljudi kojima je zavođenje vladavine prava noćna mora”.

On je kao ne male izazove istakao i tkz. skupa poglavlja, koja zahtijevaju ogromno izdvajanje finansijskih sredstava, a tiču se poljoprivrede, bezbjednosti hrane, zaštite životne sredine...

Sa tim se slaže i Pejović.

Bonus video: