Abazović: Slabljenje EU škodi vladavini prava u Crnoj Gori

Dodao je da ne razumije predstavnike opozicije kojima se čini da će izlazak Britanije iz EU biti dobar za Crnu Goru
65 pregleda 49 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2016. 06:36h

Sve aktivnosti koje idu u pravcu slabljenja EU štete procesima u Crnoj Gori i otvaraju prostor za djelovanje onih kojima vladavina prava nije primarna i koji su navikli da svoju vlast baziraju na nedemokratskim metodama, rekao je potredsjednik URA Dritan Abazović. Upitan kako bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao uticati na Crnu Goru, Abazović je rekao da je Crnoj Gori potreban pritisak međunarodnog faktora kako bi sprovodila reforme.

„Sve moguće aktivnosti koje idu u pravcu slabljenja EU zapravo štete procesima u Crnoj Gori. Dokazano je kroz našu istoriju, a naročito od kada je DPS na vlasti, da bez nekog spoljnjeg pritiska, kakav god on bio i bez obzira da li smo mi zadovoljni stepenom tog pritiska, mi nismo sposobni da sami sprovedemo značajnije reforme”, kazao je Abazović “Vijestima”.

Dodao je da ne razumije predstavnike opozicije kojima se čini da će izlazak Britanije iz EU biti dobar za Crnu Goru. Poslanci su juče u parlamentu tokom diskusija osvrnuli i na odluku Velike Britanije da izađe iz EU. U ime DF-a Milutin Đukanović je čestitao građanima Velike Britanije na tome što su se vratili „hrišćanskim i tradicionalnim vrijednostima“. „Sad je na potezu naša Vlada koja mora što prije ukinuti sankcije Rusiji“, istakao je Đukanović.

Njegov kolega Nebojša Medojević istakao je da mu je žao što sada sateliti iz DPS-a „nemaju koga da plate u Briselu gdje će biti sada velikih promjena“. „Svima nam je ovo za primjer kako treba organizovati referendum o važnim pitanjima i prihvatiti odluku kakva god ona bila“, istakao je Aleksandar Damjanović (SNP). Zoran Jelić (DPS) i Azra Jasavić (Pozitivna) ocijenili su da ishod nije dobar jer će sada jačati desničarski pokreti u evropskim državama.

Predsjednik Filip Vujanović je poručio da će Crna Gora „nastaviti sa svojom posvećenošću vrijednostima EU i procesom evropskih integracija“.

„Referendumska odluka građana Velike Britanije o napuštanju EU ima posebnu osjetljivost i težinu koje obavezuju na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica Unije“, rekao je Vujanović agenciji MINA.

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović kazao je da države zapadnog Balkana imaju punu podršku EU u sprovođenju potrebnih reformi i pristupanju Uniji.

„Ne samo deklarativnu nego i ekspertsku, tehničku i posebno značajnu, finansijsku. Stoga ne očekujemo da će doći do zastoja u procesu proširenja. Posebno ne kad je riječ o Crnoj Gori koja, i po ocjeni naših evropskih partnera, bilježi dobre rezultate u procesu pristupanja“, ocijenio je Pejović.

Bonus video: