URA pita Boškovića: Kako neko može prikupiti dokumenta ako oglas za posao traje jedan dan?

"Javnost ima pravo da zna više o veoma važnom procesu inkluzivnog obrazovanja odnosno na koji način država pruža podršku učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama, a građani imaju pravo da znaju koliko odgovoran i važan posao obavljaju asistenti u nastavi"
77 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 24.06.2016. 14:24h

Umjesto odgovora i objašnjenja kako je moguće da oglas za posao u prosvjeti može da traje samo jedan dan, ministar prosvjete Predrag Bošković to pravda žurbom kako bi asistenti počeli da rade kada počne i školska godina, saopštio je danas Zoran Mikić, član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA.

"Skandalozno je na taj način pravdati oglase koji traju jedan dan, a raspisati ih krajem marta, dva mjeseca poslije početka drugog polugodišta. Bošković takođe navodi da su neutemeljene tvrdnje da se tim poslom ne mogu baviti ljudi sa srednjom školom. Ne osporavamo da se tim poslom mogu baviti osobe sa srednjom stručnom spremom, ali smatramo da su visokoškolci kojih na birou rada imamo više od 9.000 (pedagozi, defektolozi, psiholozi i profesori razredne nastave) mnogo pozvaniji da se bave tim odgovornim poslom jer oni prosvjetno-pedagoške i predmete iz psihologije slušaju četri godine u toku studija", istakao je Mikić.

On je dodao da javnost ima pravo da zna više o veoma važnom procesu inkluzivnog obrazovanja odnosno na koji način država pruža podršku učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama, a građani imaju pravo da znaju koliko odgovoran i važan posao obavljaju asistenti u nastavi.

Zbog toga GP URA Ministarstvu prosvjete upućuje sljedeća pitanja:

1. Kako je moguće da oglas za bilo koje radno mjesto u državnoj adminsitraciji može trajati jedan dan?

2. Da li smatrate da je dovoljno da oglasi traju jedan dan, i da se za jedan dan mogu prikupiti potrebna dokumenta, a pritom su objavljeni u subotu?

3. Zašto se za isto radno mjesto asistent u nastavi, u zavisnosti od oglasa do oglasa, traži različita stručna sprema?

4. Da li je Ministarstvo prosvjete definisalo zanimanje asistent u nastavi, opis poslova asistenata, koja stručna sprema je za to potrebna, odnosno kakve kriterijume treba da ispunjavaju kandidati?

5. Da li je Ministarstvo prosvjete definisalo broj djece sa posebnim obrazovnim potrebama kojima je potreban asistent u nastavi za školsku 2015/2016 godinu i ranije školske godine?

6. Da li je pojam asistenta u nastavi na valjan način pravno i normativno regulisan u okviru Zakona o vaspitanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, odnosno da li su potrebne hitne izmjene i dopune pomenutog Zakona?

7. Postoji li mogućnost da Ministarstvo prosvjete i Vlada obezbijede stalna sredstva za finansiranje asistenata u nastavi?

8. Koliko su godišnja novčana izdvajanja za asistente u nastavi? Koliko godina bi ovaj projekat mogli da finansiramo da smo 10 miliona usmjerili na projekat asistenata u nastavi umjesto što smo ih dali za slučaj „Limenka“?

9. Da li su asistenti u nastavi adekvatno plaćeni za odgovoran posao koji obavljaju?

10. Zašto su oglasi za asistente u nastavi raspisani tek krajem marte ove godine, a dužinu trajanja od jedan dan pravdate željom da oni počnu da rade kad i školska godina? Drugo polugođe u školama počinje krajem januara, a ne krajem marta.

11. Zašto se asistenti u nastavi po oglasima (krajem marta) zapošljavaju na period od 4,5 mjeseca kada se zna da nastava u školama traje do sredine juna?

"Očekujući odgovore od Ministarstva prosvjete, napominjemo da se projekat asistenata u nastavi sprovodi već nekoliko godina, prije svega zahvaljujući pojedinim NVO organizacijama. Već nekoliko godina država i ministarstvo nisu sposobni da omoguće da ovaj važan i odgovoran projekat bude redovan i da se za njega obezbijedi stabilan izvor finansiranja. Građanski pokret URA je prvi početkom aprila ukazao na nezakonite i sporne oglase, a naši kontrolori će i u narednom periodu obavještavati javnost o svim zloupotrebama. Samo na taj način možemo stati na put uhodanoj praksi DPS-a da preko državnih resursa kupuju glasove i dobijaju izbore", kazao je Mikić.

Bonus video: