Nikšić: Usvojen predlog odluke o završnom računu opštine, opozicija nije prisustvovala

"Za Opštinu Nikšić 2015. godina bila je godina dodatnog stabilizovanja lokalnih finansija. Čini mi se da su ostvareni rezultati lokalne uprave u 2015. godini dodatno ojačali finansijsku stabilnost i kredibilitet Opštine Nikšić, a samim tim i poboljšali njenu cjelokupnu poziciju", kazao je Krivokapić
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2016. 13:42h

Glasovima vladajuće DPS-SD-LP koalicije i jednim uzdržanim glasom odbornika SDP-a usvojen je predlog odluke o završnom računu budžeta Opštine Nikšić za prošlu godinu, dok je jednoglasno prihvaćen izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave za 2015.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije.

Prema riječima sekretara Sekretarijata za finansije Đoka Krivokapića opština je prošlu godinu završila sa plusom od 1,4 miliona eura, imajući u vidu da su prihodi iznosili skoro 26,5 miliona eura, a rashodi nešto preko 25 miliona.

"Za Opštinu Nikšić 2015. godina bila je godina dodatnog stabilizovanja lokalnih finansija. Čini mi se da su ostvareni rezultati lokalne uprave u 2015. godini dodatno ojačali finansijsku stabilnost i kredibilitet Opštine Nikšić, a samim tim i poboljšali njenu cjelokupnu poziciju", kazao je Krivokapić.

Najveći prihodi, u iznosu od 4,76 miliona eura, ostvareni su na račun naplate poreza i to poreza na nepokretnost, koji je jedan od glavnih izvornih prihoda Opštine. Ipak, građani za porez na nepokretnost duguju 7,8 miliona eura i Krivokapić je kazao da vjeruje da je skoro polovina pomenutog iznosa neizgledna za naplaćivanje. Od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ostvaran je prihod u iznosu od 1,7 miliona eura, dok je od Egalizacionog fonda dobijeno je 5,73 miliona.

Što se izdataka tiče tekući izdaci iznose 8,43 miliona eura, od čega je za bruto zarade izdvojeno 4,38 miliona eura.

Kapitalni budžet za 2015.godinu planiran je u iznosu od 3,46 miliona eura a izvršen u iznosu od 3,188 miliona ili 92,13 odsto planiranih sredstava.

Predsjednik opštine Veselin Grbović kazao je da se mogu pohvaliti velikim brojem realizovanih projekata u prošloj godini i to bez, kako je istakao, kreditnog zaduženja.

"Kada smo stupili na funkcije obećali smo da infrastrukturne investicije više nećemo raditi iz kredita. To dosad nijesmo ni radili, a nećemo ni ubuduće, ali moramo da kažemo da je opština Nikšić, što se tiče kapitalnih investicija, po tome najbolja u Crnoj Gori. To uspijevamo kroz donacije, IPA projekte, kroz učešće Direkcije za saobraćaj i Direkcije javnih radova", istakao je Grbović i podsjetio na neke od realizovanih investicija.

Veselin Gardašević je kazao da je period od dolaska Grbovića na čelo opštine najintezivniji period razvoja u poslednjih nekoliko decenija, a da su, između ostalog, otvaranje novih radnih mjesta i domaćinsko upravljanje stvorili klimu povjerenja koju su prepoznali strani investitori. Prema njegovim riječima “velelepni objekti” vidljivi su na svakom koraku, a ono što nije golim okom vidljivo ali se osjeća, kako je kazao, to je povjerenje građana u rad lokalne uprave.

Krivokapić: HE "Perućica" praktično za džabe proizvodi električnu energiju

Krivokapić je podsjetio da su odlukom iz 2007.godine Elektroprivredi Crne Gore ukinute naknade za jezera Slano i Krupac, koje su na godišnjem nivou iznosile oko sedam miliona eura

"Imamo jezera i HE ‘Perućica’ koja proizvodi praktično za džabe električnu energiju, a mi od Elektroprivrede imamo sad oko dva miliona eura godišnje za porez na nepokretnost, a samo oko 150.000 eura za naknade za vode. Pravimo napore da u pregovorima s nadležnim ministarstvima nađemo rješenje, a mislim da je premijer prihvatio da se napravi jedna dodatna analiza da se taj prihod značajno uveća, jer mi od jezera nemamo ništa", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima tu je i Pivara "Trebjesa" koja puni državni, ali ne i opštinski budžet. Pivara, kako je kazao, po raznim osnovama državi plaća godišnje 17 miliona eura, a opština od tog prihoda ima samo 160 hiljada.

“To su dvije firme koje su veoma značajne i ova priča je usmjerena na to da se shvati šta bi povećani prihodi sa te strane značili za opštinu Nikšić“, kazao je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: