I Hajduković podržao peticiju da se sačuvaju nikšićke lipe

Peticija i stavovi sugrađana koji su učestvovali na konkursu “Ozona” pod nazivom “Nikšićke lipe, simboli našeg grada” naredne sedmice biće predate lokalnoj upravi
65 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Hajduković
Dragan Hajduković
Ažurirano: 24.06.2016. 13:31h

Oko 700 građana potpisalo je inicijativu ekološkog pokreta „Ozon“ da višedecenijski drvoredi lipa na gradskom trgu, koji treba da se renovira, ostanu sačuvani, a peticiju je podržao i dr Dragan Hajduković, idejni tvorac projekta ekološke države.

Iz „Ozona“ su pozvali lokalnu upravu da odustanu od predloženog projekta rekonstrukcije Trga Slobode i da nakon javnih konsultacija sa građanima i zainteresovanom javnosti objave javni poziv za najbolje idejno rješenje.

“Ponuđeno rješenje u dijelu uklanjanja višedecenijskih drvoreda lipa i planiranog sadržaja nema podršku javnosti i smatramo da je potrebno hitno stopirati sve aktivnosti i odustati od projekta čija realizacija nije u javnom interesu”, navodi se u saopštenju “Ozona”.

Peticija i stavovi sugrađana koji su učestvovali na konkursu “Ozona” pod nazivom “Nikšićke lipe, simboli našeg grada” naredne sedmice biće predate lokalnoj upravi.

“Veliki broj sjajnih ideja vezanih za izgled i sadržaj Trga, raspoloženje stručnjaka iz oblasti arhitekture, prostornog planiranja, urbane ekologije i kulture da daju doprinos najboljem idejnom rješenju i kvalitetu javne rasprave, obavezuje nas da utičemo da svi oni koji nose Nikšić u srcu i koji mu žele dobro dobiju priliku da utiču i na njegov izgled, što je i garantovano pravo svih nas koji svoju budućnost vežemo za naš grad”, poručuju iz “Ozona”.

Radovi na rekonstrukciji Trga trebalo bi da počnu čim Opština potpiše sporazum sa izabranim izvođačem radova, firmom “Mehanizacija i programat”. Rekonstrukcijom je planirano da umjesto lipa budu posađeni američki tulipaneri koji su, kako tvrde iz lokalne uprave, dekorativniji i otporniji.

Bonus video: