Stojanović: Do sada nismo imali terorističkih napada, to nam ne daje za pravo da budemo spokojni

Danilović je kazao da će uraditi sve da specijalisitička odeljenja i kapacitete, koje i danas koriste u borbi protiv organizovanog kriminala, unaprijede, usavrše i da obezbjeđivanje bezbjednosti građanima bude bolje
0 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2016. 11:20h

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović saopštio je da je afirmacija i jačanje međunarodne političke saradnje, naročito između zemalja u okruženju i država Evropske unije (EU), radi multiagencijskog pristupa u borbi protiv svih oblika međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma, imperativ za održavanje stabilnog bezbjednosnog ambijenta u Crnoj Gori.

On je to rekao na otvaranju desetog godišnjeg sastanka sa policijskih atašeima i oficirima za vezu

Stojanović je naveo da je saradnja sa relevantnim regionalnim i međunaronim organizacijama, kao i sa državama u regionu, od prioritetnog značaja u borbi protiv kriminala.

On je ukazao da je crnogorska policija, kao bezbjednosne izazove i prijetnje, prepoznala kriminalna djelovanja u oblasti krijumčarenja narkotika, prije svega na kokaina na međunarodnom nivou i ekonomski organizovani kriminal, prije svega krijumčarenja akciznih roba.

Stojanović je dodao da su kao izazovi i prijetnje prepoznati i pranje novca i kompjuterski kriminal, krijumčarenje ljudi i ilegalne migracije, kao i krijumčarenje oružja, vozila i ostalih roba.

“Sve gore navedene bezbjednosne prijetnje imaju i međunarodni, prekogranični element. Sve identifikovane organizovane kriminalne grupe koje djeluju na prostoru Crne Gore, svoje ključne kriminalne aktivnosti vezuju za region, države EU, pa čak i svijet”, saopštio je Stojanović.

On je ukazao da rastuća opasnost od terorizma u Evropi i svijetu utiče i na Crnu Goru i predstavlja opasnost i po bezbjednost njenih građana.

„Činjenica da do sada u Crnoj Gori nijesmo imali terorističkih napada onog tipa, kakvog smo nažalost vidjeli u zemljama EU, ne daje nam za pravo da budemo spokojni i da ne pratim razvoj ove bezbjednosne prijetnje”, poručio je Stojanović.

On smatra da je kvalitetna, sveobuhvatna i kontinuirana međunarodna policijska saradnja ključna u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Stojanović je ocijenio da je Crna Gora značajno napredovala u oblasti jačanja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Ali ima i dovoljno mjesta za unapređenje, posebno međuagencijske saradnje na ovom polju”, zaključio je Stojanović.

Danilović: Ne možemo i ne smijemo odustati od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije

Uspješna borba protiv bezbjednosnih izazova mora se bazirati na međuinsitucionalnoj saradnji i regionalnim inicijativama, poručio je ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović.

On je, na otvaranju desetog godišnjeg sastanka sa policijskih atašeima i oficirima za vezu, kazao da je prethodna godina pokazala da je potrebno dodatno intezivirati saradnju, jer prijetnje, poput krize migranata i terorističkih napada, postavljaju nove zadatke i izazove.

„Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije takođe je jedan od zadataka od kojeg niti možemo, niti smijemo odustati“, poručio je Danilović.

On je dodao da se i protiv globalnih izazova najbolje bori tako što se bori protiv izazova „domaćeg terena“.

Danilović je kazao da će uraditi sve da specijalisitička odeljenja i kapacitete, koje i danas koriste u borbi protiv organizovanog kriminala, unaprijede, usavrše i da obezbjeđivanje bezbjednosti građanima bude bolje.

„Jedino kroz međuinstitucionalnu saradnju, ali i međudržavne i međuregionalne inicijative, možemo prosperirati kao društvo i ispunjavati blagovremeno povjerene zadatke“, rekao je Danilović.

On je ukazao da borba mora biti zajednička ako se želi efikasno boriti protiv bezbjednosnih izazova u današnjem vremenu.

Bonus video: