DF bi balkanski savez neutralnih

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike juče je podržao Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, dok je DF dostavio amandmane kojima se predlaže održavanje referenduma.
16 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.06.2016. 07:56h

Priključenje Crne Gore NATO-u biće tema o kojoj će se najmanje danas i sjutra ponovo razgovarati u parlamentu, nakon što je na dnevnom redu još jedna rezulucija vladajuće koalicije na tu temu, kao i predlozi Demokratskog fronta i SNP-a o održavanju referenduma.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike juče je podržao Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, dok je DF dostavio amandmane kojima se predlaže održavanje referenduma. SNP je najavio da će u skupštinsku proceduru predati Rezoluciju o održavanju referenduma o članstvu Crne Gore u NATO vojnom savezu.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković rekao je da to što su parlamenti Mađarske, Slovačke, Slovenije i Islanda ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore alijansi znači da se u tim zemljama ne dovodi u pitanje spremnost Crne Gore da postane članica NATO-a. Rezolucijom se ponavlja opredjeljenje države za članstvo u alijansu.

Podrška Pozitivne, Bošnjačke partije i Socijaldemokrata Rezoluciji ne dovodi se u pitanje, rekli su poslanici tih partija Goran Tuponja, Rešad Sijarić i Mićo Orlandić. Takođe i SDP-a, čiji je poslanik Izet Bralić rekao da je ona više za unutrašnju upotrebu, ali da će oni podržati jer je priključenje NATO-u programsko opredjeljenje te stranke.

Nikola Gegaj (DPS) rekao je na sjednici Odbora da članstvo države u alijansi garantuje i siguran poslovni ambijent što je preduslov za razvoj preduzetništva, kao i vladavinu prava, snažne institucije i demokratsku kontrolu vojske i policije. Međutim, Strahinja Bulajić (DF) juče je u izjavi agenciji Mina iznio računicu da će eventualno učlanjenje biti samo novi namet za građane. Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da će Crna Gora nakon što postane dio alijanse, biti posvećena ciljevima i obavezama kao i ostale članice, što znači da će izdvajati dva odsto BDP-a godišnje za odbranu, Bulajić je objasnio da bi, ukoliko BDP u Crnoj Gori iznosi 3,5 milijardi, to značilo godišnje izdvajanje od oko 70 miliona eura.

Poslanici DF-a nijesu učestvovali u radu odbora, dok je Danko Šarančić (SNP) glasao protiv Rezolucije. On je rekao da “integracija Crne Gore u NATO nije interes države i društva u cjelini, već da je očigledno da postoji interes nekih pojedinaca, partija, lobija i interesnih grupa“.

Iz SNP-a je zatim saopšteno da će klub poslanika predati predlog o održavanju referenduma, čime će se „otvoriti prostor za konstruktivnu debatu u javnosti, koje sada nema, o tome kolika je finansijska cijena ulaska i neulaska u NATO, kakve su političke i vojne obaveze koje se eventualnim ulaskom preuzimaju, te koje su prednosti i mane članstva u sjevernoatlantskom paktu, odnosno šta Crna Gora dobija, a šta gubi”.

U amandmanima na Rezoluciju poslanika Nove, DNP-a i Pokreta za Pljevlja navodi se da odluku o treba donijeti na referendumu, zbog složenosti unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori, ali u svijetu.

Oni kao alternativu ulasku u NATO navode vojnu neutralnost i formiranje balkanskog saveza vojnoneutralnih država, s tim da o svemu treba da odluče građani.

SDP zove DPS na političku odgovornost

“Imajući u vidu značaj vladavine prava za proces NATO integracija, Skupština ohrabruje sve političke subjekte da nakon utvrđivanja krivične, sprovođenjem političke odgovornosti svih lica za koja je dokazano da su se ogriješila o zakon, posebno djelima organizovanog kriminala i korupcije, primjerom pokažu poštovanje standarda koji važe u NATO zemljama i političku kulturu koja se u njima njeguje, time i iskrenu posvećenost NATO integracijama,” amandman je koji je SDP dostavio na predlog rezolucije, aludirajući na DPS i slučaj Svetozara Marovića.

Bonus video: