Agencija traži račune u Ramadi

Na sajtu Agencije objavljeno je da je “na zahtjev članova Savjeta, a u vezi sa prijavom Bojanića, o navodnom postojanju dokaza o zloupotrebama državnih resursa od strane SD direktor Agencije informisao Savjet na sjednici 9.juna o preduzetim mjerama u skladu nadležnostima Agencije”
10 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.06.2016. 05:30h

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić naložio je da se provjeri da li su Socijaldemokrate Ivana Brajovića prekršile Zakon o finansiranju partija, kao što je to naveo poslanik Mladen Bojanić u prijavi koju je podnio toj instituciji, saznaju “Vijesti”.

Radonjić je ovlašćene službenike poslao u Direkciju za željeznice, hotel “Ramadu” i u SD kako bi prikupili informacije o dva računa od oko 1000 eura. Podaci koje je Bojanić javno saopštio, a zatim dostavio Agenciji iTužilaštvu, pokazuju da je Direkcija platila dve konvencije SD u “Ramadi”.

Na sajtu Agencije objavljeno je da je “na zahtjev članova Savjeta, a u vezi sa prijavom Bojanića, o navodnom postojanju dokaza o zloupotrebama državnih resursa od strane SD direktor Agencije informisao Savjet na sjednici 9.juna o preduzetim mjerama u skladu nadležnostima Agencije”. To znači, kako je nezvanično rečeno, da je pokrenut postupak utvrđivanja mogućih zloupotreba.

Bojanić je juče kazao da nema nikakvu povratnu informaciju od Radonjića. “Vijesti” su pitale Agenciju šta preduzima tim povodom, posebno što prošle godine SD nijesu imale otvoren račun, što piše na sajtu agencije u okviru Izvještaja o finansiranju za 2015. Zvaničan odgovor još nije dostavljen.

Direkcija za željeznice je u okviru Ministarstva saobraćaja kojim rukvoodi lider SD Ivan Brajović. Na čelu Direkcije je Nebojša Obradović, takođe kadar SD.

Direktorica odjeljenja za istraživanje javnih politika CEMI Ana Selić podsjeća da se od Agencije očekivala proaktivnija kontrola finansijskih izvještaja političkih subjekata, ali da se oni koncentrišu na formalne propuste bez suštinske kontrole sadržaja izvještaja.

“Sem reagovanja na podnijete prigovore, Agencija je dužna da proaktivno kontroliše izvještaje i sankcioniše kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, što do sada nije bio slučaj,” navela je ona.

Selić kaže da Crna Gora procentualno obezbjeđuje daleko najviši procenat budžetskih sredstava za finansiranje političkih subjekata u odnosu na region i EU.

”Dodatno, u Crnoj Gori se obezbjeđuju iz budžeta sredstva za kancelarije političkog subjekta, što nije slučaj ni u jednoj drugoj zemlji,” rekla je ona “Vijestima”.

Bonus video: