URA Budva: Raskinuti ugovor sa Njemcima oko izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Božena Jelušić iz URA istakla je da kroz sadašnju cijene vode i usluga kanalizacije, potrošači vode i korisnici kanalizacije plaćaju za pljačku - taksu od 8,07 eura po vodomjeru i 0,27 €/m³ za obaveze postrojenja za desalializaciju na Zavali, koji nikada nije ni proizvodila vodu
169 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2016. 13:06h

Budvanski odbor URA zatražila je da se ugovor Opštine i njemačke kompanije WTE iz Esena oko izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda raskine, jer lokalnoj upravi prijeti još već šteta.

Predsjednik opštinskog odbora Radosav Tomović upozorio je da bi se nekadašnjoj Jugoslaviji ovako izgrađen projekt smatran diverzijom i sabotažom. Osvrćući se na izjavu predsjednika opštine Budva Srđe Popovića da je posao oko gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Vještici investicija koja gura Budvu u dužničko ropstvo, Tomović je kazao da je šteta da ovo nije ranije shvatio kao član Komisije za praćenje te investicije. Godišnje održavanje ovog postrojenja pored plaćanja kredita Opštinu košta dodatnih 1.3 milion eura.

„Godišnji program rada i finansijski plan d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“ Budva predviđa 2.824.000,00 eura za bruto plate 239 radnika, a za održavanje 25 kilometaram vodovodnog sistema, 40 km fekalnog kanalizacionog sistema i 7,88 kilometaram podmorskih ispusta sa pratećim objektima. Dakle, za održavanje PPOV-a je iznos 46% bruto plate svih radnika Vodovoda, a veličina posla nije ni jedan odsto.Harač građanima koji je nametnut malverzacijama organizovane kriminalne grupe nije se „ubirao“ samo kroz investicije, nego je je i dugoročno planiran kroz „održavanje“.Ima sasvim dovoljno pravnih i drugih razloga da se pokrene raskid Ugovora sa WTE iz Esena i d.o.o. kao i sa firmom „Pro-Ing“ koja vrši nadzor nad izvođenjem radova, te da se pokrene pitanje odgovornosti i traži obeštećenje. Uostalom, bez logistike navedenih firmi, kriminalna grupa ne bi mogla učiniti milionsku pljačku budžeta opštine Budva. Takođe je potrebno preispitati urađene projekte, a srećom još neizvedene radove, kako bi se spriječila šteta ne manja od one učinjene izgradnjom PPOV“, kazao je Tomović na konferenciji za novinare i dodao da je sistem pušten u rad nedovršen, tehnološki nezavršen, tehnički neprimljen.

Božena Jelušić iz URA istakla je da kroz sadašnju cijene vode i usluga kanalizacije, potrošači vode i korisnici kanalizacije plaćaju za pljačku - taksu od 8,07 eura po vodomjeru i 0,27 €/m³ za obaveze postrojenja za desalializaciju na Zavali, koji nikada nije ni proizvodila vodu.

„ Ako se uzme da je prosječna potrošnja domaćinstva 15 kubika vode mjesečno plaćanje „harača“ je 12,11 eura po mjesecu ili za godinu 142,32 eura. Nadležni su se pohvalili da su u periodu između 2005 i 2011. u Budvi ubrali 182 miliona eura na osnovu komunalija. Interesantno pitanje je gdje je taj novac i gdje je potrošen. Naplata od po osnovu komunalija i te kako je bila dovoljna za izgradnju kapitalnih objekata. Predlažemo da se iz cijene vode i komunalnih usluga ukine 8,09 eura po vodomjeru i 0,27 eura po kubiku utrošene vode. Taj novac bi se mogao nadoknaditi u budžet od imenovanih izvršioca krađe, a koji su priznali krivicu u Specijalnom tužilaštvu. Ne izostavljati svjedoke saradnike, već sve procesuirati kod nadležnog suda“, naglasila je ona.

Galerija

Bonus video: