Biće više para za NATO, ali tek u budućnosti

“Čekamo vas raširenih ruku, zaslužili ste, dobre ste komšije kao što smo mi vama bili vjekovima", rekla je ministarka odbrane Albanije
60 pregleda 13 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Ešton Karter, Foto: Nato.int
Milica Pejanović Đurišić, Ešton Karter, Foto: Nato.int
Ažurirano: 15.06.2016. 07:55h

Hrvatski Sabor bi veoma skoro trebalo da ratifikuje protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, kazao je ministar odbrane Josip Buljević.

"Proces ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u je u toku i trenutno je u Ministarstvu vanjskih poslova", rekao je ministar juče u Briselu, gdje se održava sastanak ministara odbrane 28 članica NATO.

Tom sastanku prisustvuje i ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić.

Buljević se, kako je rekao, veoma veseli tome što Crna Gora ulazi u NATO.

Prijem Crne Gore je signal da su vrata otvorena i drugima

“To je prvi korak evroatlantskih integracija Crne Gore, nadam se da će vrlo skoro napredovati na evropskom putu", rekao je.

Upitan da li ekonomije poput hrvatske i crnogorske mogu iznijeti zahtjev NATO da izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu, ministar je rekao da je u pitanju cilj koji treba dostići u budućnosti.

"Kada se naše ekonomije ojačaju, stabilizuju, dostići ćemo taj cilj. Mislim da je to dostižno za crnogorsku i hrvatsku ekonomiju", rekao je Buljević.

Albanska ministarka odbrane Mimi Kodelji kazala je da se čeka procedura ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u parlamentu.

"To će biti na parlamentu, ali čekamo vas raširenih ruku, zaslužili ste, dobre ste komšije kao što smo mi vama bili vjekovima", rekla je Kodelji.

Prema riječima slovačke ministarke odbrane Andree Katič, Ljubljana je željela da bude prva članica koja će ratifikovali protokol.

"Zadovoljni smo što je Crna Gora dobila poziv za članstvo i što vaša ministarka sjedi na današnjem sastanku. To je priznanje za Crnu Goru koja je ispunila procedure. To je priznanje i za Sloveniju, koja je uvijek preko diplomatskih predstavništava vojnom i bezbjednosnom saradnjom podržavala da Crna Gora postane članica", kazala je Katič.

Ministarka je dodala da je činjenica da još jedna država regiona bude u NATO-u, za Sloveniju garancija stabilnosti.

"To je signal za ostale države da su vrata otvorena", poručila je.

U Slovačkoj 17 poslanika protiv prijema Crne Gore u Alijansu

Dok su parlamenti Islanda, Slovenije i Mađarske pristupni protokol ratifikovali bez ijednog ili sa svega dva-tri glasa protiv, dotle se 17 poslanika slovačkog parlamenta izjasnilo protiv pristupanja Crne Gore NATO-u, a osam je bilo uzdržano.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je u parlamentu ocijenio da je Crna Gora “stabilna zemlja, u političkom i ekonomskom smislu", i da će "u regionu ostati upamćena po tome što je uspijevala i kad joj bilo najteže".

Demokratski front i dio nezavisnih poslanika tražili su i od Slovačke, kao od Slovenije i Mađarske, da ne glasaju u korist prijema Crne Gore u NATO jer time, između ostalog, produbljuju političku krizu u državi.

Bonus video: