Pavlović: Dok je ove vlasti, nema rasvjetljavanja okolnosti u vezi sa ubistvom Jovanovića

Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazao je da je parlament do danas bio zatvoren za mogućnost da se preuzme odgovornost i da se konačno otvore svi dosijei i pozovu svi oni koji moju da daju odgovore.
117 pregleda 4 komentar(a)
CB, Koča Pavlović, Foto: Filip Roganović
CB, Koča Pavlović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.06.2016. 14:38h

Obrazovanjem privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća želi se unaprijediti sigurnost novinara u pogledu njihovih radnih mjesta, u skladu sa preporukom Rezolucije Evropskog parlamenta, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista, Marta Šćepanović.

Ona je, na sjednici Skupštine u ime predlagača, ocijenila je da je značajno da se rad Komisije za praćenje istraga napada nad novinarima, čiji je mandat istekao u decembru prošle godine, nastavi kroz rad Odbora.

„Formiranje Odbora pomoći će da se nacionalni interesi – rješavanje ovih slučajeva, realizuje na najbolji mogući način i da se, shodno ovlašćenjima koji su predviđeni, u tome angažuju svi čija je o dužnost, ali i onima kojima će rješavanje tih slučajeva pomoći da bolje, kvalitetnije i bezbjednije rade svoj posao, a to su novinari“, poručila je Šćepanović.

Ona je ukazala da je u budućem radu Odbora izuzetno važan doprinos nevladinog sektora, medija, novinara i eksperata, i da svaki član treba da učini sve da se uspostavi povjerenje između zakonodavne i izvršne vlasti i medijske zajednice.

Šćepanović je objasnila da se Predlogom odluke predviđa da u Odboru bude jednak broj predstavnika pozicije i opozicije, kao i da je previđenim nadležnostima i ovlašćenjima stvoren mehanizam po kojim će svi u Odboru zajednički raditi na ostvarivanju ciljeva tog tijela.

"Predlogom se željelo unaprijediti sigurnost novinara u pogledu njihovih radnih mjesta, u skladu sa preporukom Rezolucije Evropskog parlamenta", rekla je Šćepanović.

Ona je dodala da im cilj puno povjerenje i postizanje konsenzusa u Skupštini povodom formiranja ovog Odbora.

Prema njenim riječima, imajući u vidu dileme, nerazumijevanje i pogrešno tumačenje nekih tačaka u odluci koje su se odnosile na nadležnosti Odbora, amandmanski je predloženo brisanje svih tačaka koje su se odnosile na sveukupnu zaštitu novinara, uključujući i sigurnost i njihovih radnih mjesta.

„Cilj je da ovaj Odbor, kada to nije uspjela Komisija, dođe do konkretnih i opiljivih rezultata“, poručila je Šćepanović, navodeći da postoji volja da se efikasno riješe svi slučajevi i utvrde greške i opstrukcije koje su postojale iz različitih razloga.

Šćepanović je saopštila da je danas na Odboru za politički sistem postignuta potpuna saglasnost povodom tog Predloga, sa nekim amandmanima koji su, kako je kazala, tehničke prirode.

Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije (SNP) kazao je da je parlament do danas bio zatvoren za mogućnost da se preuzme odgovornost i da se konačno otvore svi dosijei i pozovu svi oni koji moju da daju odgovore.

„Niko ne smije biti iznad zakona. Mislim na sve – predstavnike državnih organa i medijske poslanike“, dodao je Milić.

On je ocijenio da je sramota za Crnu Goru što još ne postoji odgovor na jednostavno pitanje - ko je nalogodavac ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dan“, Duška Jovanovića.

„Ako se formira ovaj Odbor, SNP neće stati dok se ne da odgovor na to pitanje. Ovo je obaveza svih nas, bez obzira na to ko će učestvovati Odboru“, poručio je Milić.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta naveo je da „dok je ove vlasti, nema rasvjetljavanja okolnosti u vezi sa ubistvom Jovanovića“.

„Nećemo učestvovati u ovom čerupanju unutar nove koalicije prve i druge familije u vezi sa formiranjem ovog Odbora, ali ćemo vrlo brzo dati ključni doprinos u rasvjetljavanju ubistva Jovanovića i svih napada na novinare“, poručio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, njegov utisak da svi beskrajno politikantski koriste ubistvo Jovanovića „kako bi dobili neke vlastite političke poene“.

Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije (SDP) ocijenila je da naslov Predloga odluke ne odgovara materijalno pravnoj sadržini.

Prema njenim riječima, ukoliko bi tačka četiri, stav jedan ostala na tom mjestu, to bi bio udar na medije

„Postoje još neke tačke koje se moraju usaglasiti i u tom dijelu će svi poslanici podržati ovu odluku“, saopštila je Vuksanović.

Ona je ukazala da će rad Odbora biti produžen i u novom sazivu Skupštine.

Poslanik, Velizar Kaluđerović, rekao je da je on, sa kolegama Dritanom Abazovićem, Mladenom Bojanićem i Nevenom Gošovićem, podnio amandman na tačku četiri, člana četiri, jer je nesaglasna sa članom jedan koji definiše cilj formiranja Odbora.

On je pojasnio da je tačka četiri pretendovala da se Odbor bavi i analizom autonomije novinara.

„Ni Ustav, ni zakon ne daju pravo Skupštini da se bavi analizom stepena autonomije novinara, a i nema potrebe za tim“, poručio je Kaluđerović.

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore rekao je da je bezbjednost novinara i medijskih kuća ugrožena i ocijenio da je stanje u medijima loše, a položaj novinara „nimalo zahvalan i težak“.

Prema njegovim riječima, novinari se sputavaju u svom istraživačkom djelovanju.

Andrija Popović iz Liberalne partije smatra da je novinarstvo u Crnoj Gori u veoma lošem položaju i izloženo bronim pritiscima i kontrolama, navodeći da država ne štiti novinare.

„Formiranje Odbora moglo bi da bude odskočna daska za slobodno novinarstvo i drugačiji pristup istom u vremenu kad je novinarskinzanat doveden na niske grane“, poručio je Popović.

On je naveo da je dio koji bi analizirao stepen autonomije u radu novinara neprihvatljiv za LP.

„Nezamislivo je u demokratskom društvu da se političari bave kontrolom novinara, logično je obrnuto. Ukoliko se ovaj dio ne izbaci iz Predloga, LP neće podržati Predlog“, naveo je Popović

Bonus video: