Marović vratio i člansku kartu

“Sveto odlučio da na sebe preuzme teško breme kojim ne želi da opterećuje partiju i kolege”
85 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Marović, Tarzan Milošević, Milo Đukanović, Foto: Vesko Belojević
Svetozar Marović, Tarzan Milošević, Milo Đukanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.06.2016. 06:25h

Predsjednik Političkog savjeta DPS-a Svetozar Marović podnio je ostavku na funkciju predsjednika Političkog savjeta i članstvo u partiji, saznaju “Vijesti”. On je poziciju i članstvo, kako je objašnjeno, stavio partiji na raspolaganje.

Tim potezom Marović je želio da skine kolektivnu odgovornost sa DPS-a, koju opozicione stranke dovode u vezu sa njegovim priznanjem krivice za milionske zloupotrebe opštinskog budžeta u Budvi.

Predsjednik DPS-a i premijer Milo Đukanović je prije dva dana, u Budvi, obavijestio Marovićeve članove opštinskog odbora, da je “njegov prijatelj podnio ostavku na sve funkcije”.

Na sajtu DPS-a i dalje stoji da je Marović predsjednik Političkog savjeta. On drugu funkciju od juna 2015. nije ni imao, a Politički savjet nikada nije zaživio jer je Marović uhapšen u decembru prošle godine, šest mjeseci nakon što ga je na tu funkciju izabrao kongres. U Statutu vladajuće partije piše da je predsjednik Savjeta odgovoran Kongresu, a u pauzi između dvije sjednice- Glavnom odboru. Prema informacijama “Vijesti” GO će na sjednici krajem mjeseca formalno i verifikovati ostavku predsjednika Političkog savjeta, koju je podnio prije nekoliko dana.

Članstva u partiji ranije se odrekao i Marovićev brat Dragan Marović, optuživši DPS da ga je žrtvovao zbog pozivnice za pristup NATO-u.

Đukanović na preksinoćnjem partijskom sastanku u Budvi nije propustio da u više navrata ističe prijateljske veze sa Marovićem, navodeći da je Sveto odlučio da na sebe preuzme teško breme kojim ne želi da opterećuje partiju, ni partijske kolege. Đukanović je u izjavi novinarima kasnije rekao da je krivična odgovornost individualna, a ne kolektivna.

Opštinskom odboru DPS-a Budva prisustvovala je i Marovićeva ćerka, menadžerka Budve i članica odbora Milena Marović Bogdanović, koja je takođe osumnjičena u jednoj od istraga.

Prlikom boravka u Budvi Đukanović se nije bavio samo njenim gorućim problemom, opštinskim budžetom, koji je blokiran pola godine. On je razmatrao i partijske probleme zbog bojazni da bi moglo doći do osipanja stranke, čiji su lokalni funkcioneri obuhvaćeni brojim tužilačkim istragama.

Prvi čovjek DPS-a je i budvanskom odboru ponovio da očekuje da na predstojećim izborima osvoje vlast, jer smatra, kako je rekao, da imaju dosta pametnih ljudi, koji mogu da da pridobiju većinsko biračko tijelo. Sastanku je prisustvovao i dugogodišnji visoki lokalni funkcioner Ljubo Rađenović, otac nekadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića, koji je kao i Marović priznao krivicu u korupcionaškim aferama.

Najveće iznenađenje prisutnih bio je dolazak nekadašnjeg prvog čovjeka Budve Rajka Kuljače, ključnog svjedoka saradnika specijalnog tužilaštva, koji je upravo označio Marovića kao šefa budvanske kriminalne grupe. Kuljača je sjeo u posljednji red sale, odakle je pratio raspravu, ali se nije uključivao.

Bonus video: