Đukanović: Crna Gora može da stane rame uz rame sa Monte Karlom

Premijer je poručio da je važno da građani Crne Gore savladaju njihovu sumnjičavost
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Milo Đukanović, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.06.2016. 17:36h

Premijer Milo Đukanović sa saradnicama danas je u Herceg Novom sa čelnicima Opštine razgovarao o inicijativama i projektima vezanim za korišćenje resursa ovog grada .Dogovoreno je formiranje zajedničkih timova Vlade i Opštine kako bi se utvrdili prioriteti.

Premijer je Evropsku prijestonicu kulture, projekte saobraćajne infrastrukture i ninicijative izgradnje kompleksa Portonovi, Ski centra Orjen i rehabilitacionog centra na Kamenom u zaleđu grada, ocijenio dobrim.

Premijer je poručio da je važno da građani Crne Gore savladaju njihovu sumnjičavost.

„Crna Gora je predugo živjela, a i danas živi sa dominantnim mentalitetom prosječnosti ili ispod prosječnosti. Taj mentalitet je stvaran vjekovima, stalno su bile potrebne nekakve donacije da bi Crna Gora mogla da opstane. Danas pričamo o CG koja pretenduje da stane rame uz rame prestižnih turističkih destinacija Evrope“, kazao je Đukanović, ustvrdivši da je Crna Gora danas destinacija koja može da stane rame uz rame Monte Karlom ili San Tropeom.

„Važno je pokazati da imamo ne samo viziju nego i sposobnost da se organizujemo i da brzo sasvladamo prepreke. U ovom trenutku je to plansko prostorna i saobraćajna infrastruktura. Da to imamo danas bi već imali inverstitora na projektu Porto Bono“, kazao je Đukanović.

Premijer je kazao da je ohrabren inicijativom investitora projekta Nord Star na Luštici, koji je najavio uskoro početak gradnje.

Đukanović je poručio da je Vlada „čvrsto opredijeljena da bolnica Meljine, bez obzira na raskid privatizacionog ugovora sa Atlas grupom, zadrži svoju osnovnu djelatnost“. Tvrdi i da kredit od 12 miliona eura zbog koga je Atlas grupa sve objekte u bolničkom kompleksu u Meljinama stavila pod hipoteku, neće biti problem prilikom traženja novog investicionog partnera.

„Institut Igalo će ostati u namjeni rehabilitacionog turizma i plan je da sve što se bude dograđivalo na tom prostoru kroz razvojnu komponentu tog projekta mora biti stavljeno u istu funkciju“, kazao je Đukanović i negirao da su u toku pregovori sa nekim novim investitorom.

Za privatizaciju HTP BOKA, premijer je istakao da je u vrijeme privatizacije to bio dobar finansijski potez, ali da je „problem što je kupac izgubio investicioni kapacitet“.

„Ohrabrujuće je da se u Herceg Novom grade novi hotelski kapaciteti, pa će vlasnik Boke morati da shvati, da će ako ne bude brzo radio, izgubiti korak, a njegovo mjesto bi mogao zauzeti drugi investitor na dobro Herceg Novog“, poručio je Đukanović.

Slijedi obilazak opština

Premijer je kazao da je sastanak u Herceg Novom „početak prakse koja će obilježiti završnicu rada Vlade, i da će mnogo intezivnije biti u opštinama i sa rukovodstvima razgovarati o pitanjima koja se tiču preuzetih obaveza i zajedničkog sagledavanja prioriteta za buduće vrijeme“.

Za poslijepodne je planiran sastanak sa čelnicima opštine Budva, a sljedeće sedmice će intezivirati sastanke na sjeveru Crne Gore.

Političko ukrupnjavanje

Za koaliciju DPS i Udruženja građana Izbor koji u Herceg Novom zajedno vrše vlast, Đukanović je kazao da je to „ politička novina“ i da su zainteresovani da ona bude uspješna, da bi na najbolji način predočili svoje potencijale.

„Kroz to pozitivno iskustvo želimo da damo dobar putokaz daljem političkom ukrupnjavanju na prostoru Crne Gore kako bi obezbjedili maksimalnu moguću sinergiju političkih potencijala u cilju društvenog razvoja naše države“, kazao je Đukanović.

Bonus video: