Danilović najavio formiranje radnog tijela koje će se baviti biračkim spiskovima

Tokom susreta ministra policije i predstavnika lokalne urpave u Beranama ukazano je i na problem koncesionara koji neplanski, a često i bez dozvole eksploatišu šljunak iz Lima, ili koriste tešku mehanizaciju koja oštećuje lokalne puteve i mostove
53 pregleda 5 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Goran Danilović, Foto: Opština Berane
Dragoslav Šćekić, Goran Danilović, Foto: Opština Berane
Ažurirano: 11.06.2016. 14:07h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić ocijenili su da državni organi na svim nivoima moraju da sarađuju za boljitak zajednice i da u svakom trenutku postupaju kao pravi servis građana.

Ministar Danilović je danas boravio u posjeti ovoj opštini i na sastanku sa predstavnicima lokalne uprave razgovarao o razgraničenju opština Berane i Petnjica, saradnji uprave policije i lokalne uprave, problemu koncesionara, biračkim spiskovma i krivičnim prijavama koje je podnijela Opština Berane u vezi sa zloupotrema opštinske imovine.

Gradonačelnik Berana je naveo da je završeno pitanje teritorijalnog razgraničenja između Berana i Petnjice, ali da su ostala otvorena pitanja preuzimanja radnika iz Petnjice, za koje Berane i dalje godišnje izdvaja oko 144.000 eura, kao i pitanje podjele duga koji sada servisira samo Opština Berane.

„Podjela na dvije opštine je Beranama donijela i 20 odsto manje sredstava iz egalizacionog fonda, dok su dugovanja ostala na istom visokom nivou. Opština Berane insistira da se pregovori u trouglu opština i MUP nastave, kako bi se došlo do rješenja povoljnog za obje opštine. Ministar je izrazio spremnost da pomogne u intenziviranju procesa razgraničenja i naveo da očekuje i sastanak sa predsjednikom opštine Petnjica“ - saopšteno je iz službe predsjednika opštine.

U razgovorima je, kako je rečeno, istaknuta dobra komunikacija sa Centrom bezbjednosti Berane, i razumijevanje za kadrovske probleme sa kojima se uprava policije suočava, ali i da je neophodna veća terenska aktivnost u sprječavanju i procesuiranju počilaca krivičnih djela, posebno u dijelu zaštite državne imovine.

„Predsjednik opštine je pomenuo i neefikasnost tužilaštva koje nedovoljno procesuira slučajeve po prijavama Opštine, dok je daleko efikasnije u slučajevima koji se vode protiv lokalne uprave“- navodeno je u saopštenju.

Ukazano je neophodnost veće agilnosti policije u zaštiti javnih prostora, posebno parkova i mobilijara koji su često na meti vandala, jer procedure i visoki troškovi sprječavaju opštinu da ih uredno održava.

Tokom susreta ministra policije i predstavnika lokalne urpave u Beranama ukazano je i na problem koncesionara koji neplanski, a često i bez dozvole eksploatišu šljunak iz Lima, ili koriste tešku mehanizaciju koja oštećuje lokalne puteve i mostove.

Naveden je i primjer MZ Šekular u kojoj koncesionari osim oštećenja infrastrukture ulaze u fizički sukob sa stanovnicima ove mjesne zajednice, što je izazvalo proteste građana, i ukazano na potrebu da se uprava policije aktivnije uključi u zaštitu građana, očuvanje imovine i životne sredine i procesuira počinioce krivičnih djela.

Ministar Danilović je kazao da će insistirati da se otklone svi zastoji koji nastaju u domenu nadležnosti MUP, kako više ne bi dolazilo do odlaganja procesuiranja slučajeva.

On je najavio i formiranje radnog tijela koje će se baviti biračkim spiskovima, s obzirom na veliki broj primjedbi koje postoje.

„Kao jednu od prvih mjera Danilović je naveo zaustavljanje mobilne biometrije“ – zaključuje se u saopštenju iz službe predsjednika opštine Berane.

Bonus video: