Maraš: Novoj većini u Skupštini kvalitet donijetih zakona u drugom planu

Maraš smatra da je jedan od kontroverznijih zakona o kojima poslanici treba da se izjasne Zakon o stečaju koji, kako je naveo, obiluje spornim rješenjima koja otvaraju put da se imovina, naročito vrijednih preduzeća, proda znatno ispod njene tržišne vrijednosti
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.06.2016. 11:10h

Činjenica da novo rukovodstvo Skupštine planira da za manje od dva mjeseca razmotri i usvoji ogroman broj zakona i drugih akata, govori o tome da kvalitet donijetih zakona nije na prvom mjestu, ocijenio je direktor monitoring programa MANS-a, Vuk Maraš.

"Ta činjenica pokazuje se u Skupštinu pokušava vratiti praksa, koja je postojala prije nekoliko godina, da se zakonodavna vlast pretvori u ‘protočni bojler’ za odluke Vlade, bez mogućnosti da se suštinski utiče na zakonska rješenja o kojima se glasa", kazao je Maraš agenciji Mina.

On je podsjetio da se samo na dnevnom redu tekuće sjednice crnogorskog parlamenta, nalazi se čak 46 predloga zakona i nekoliko veoma značajnih ugovora.

"A nova većina u Skupštini, za koju se u javnosti ocjenjuje da je plod političke korupcije, očigledno pokušava da ih ‘progura na mala vrata’, uprkos tome što ne postoji dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu o predloženim rješenjima", smatra Maraš.

Zbog toga, kako je naveo, u MANS-u takvu diinamiku rada parlamenta vide kao pokušaj nove vladajuće većine i novog rukovodstva Skupštine da omogući Vladi da izvrši još jednu poharu resursa Crne Gore, i da donese razna problematična rješenja, koja favorizuju pojedince i interesne grupe, a proizvode direktnu štetu svim crnogorskim građanima.

"Takođe, činjenica da za manje od pola godine treba da budu održani redovni parlamentarni izbori, pokazuje da nije pravi politički trenutak za usvajanje niza zakona, od kojih mnogi sadrže veoma sporna rješenja i mogu imati ogroman negativan uticaj na različite grupe crnogorskih građana", kazao je Maraš.

Prema njegovim riječima, ako se planirana dinamika rada Skupštine sprovede u djelo, jedino sigurno je da kvalitet donijetih zakona i drugih akata neće biti ni na približno zadovoljavajućem nivou, i da ni u kom slučaju ne mogu ići na ruku javnom interesu crnogorskih građana.

Maraš smatra da je jedan od kontroverznijih zakona o kojima poslanici treba da se izjasne Zakon o stečaju koji, kako je naveo, obiluje spornim rješenjima koja otvaraju put da se imovina, naročito vrijednih preduzeća, proda znatno ispod njene tržišne vrijednosti.

Zakon, kako je kazao, proširuje i ovlašćenja stečajnih upravnika, poput toga da bez saglasnosti stečajnog sudije mogu da uzimaju kredite i nabavljaju opremu veće vrijednosti, ili da više nijesu obavezni da pripremaju sve potrebne finansijske izvještaje kompanije u stečaju.

"Takva situacija je posebno neprihvatljiva kada se ima u vidu da su upravo stečajni upravnici u protekle dvije decenije uništili na desetine vrijednih preduzeća, ostavili na ulici na hiljade poštenih radnika i grubo zloupotrebljavali ovlašćenja, bez bilo kakvih posljedica”, kazao je Maraš.

On je podsjetio da je na dnevnom redu sjednice parlamenta i set zakona iz pravosuđa od kojih je, kako je ocijenio, posebno značajan onaj o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

"A sudeći prema predloženim rješenjima, Ministarstvo pravde nije iskoristilo najbolje primjere iz uporedne prakse, pa je izostalo potpunije i cjelovitije propisivanje odgovornosti pravnih subjekata za izvršena kriminalna djela”, rekao je Maraš.

Parlament, kako je naveo, treba da odobri i ugovore o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koje je Vlada zaključila sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni i Novatek, uprkos tome što još nije usvojena strateška procjena uticaja na životnu sredinu koja bi pokazala njegove stvarne razmjere, i što još ne postoje ekonomske studije o mogućim koristima od projekta.

Pred poslanicima je, kazao je Maraš, i odluka o o korišćenju morskog dobra za izgradnju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije. “Vlada je sa kompanijom Terna, koja gradi podmorski kabal, zaključila štetan ugovor o korišćenju zone morskog dobra svjesno se odričući najmanje nekoliko miliona eura u korist inostranog partnera, a na štetu državnog budžeta”.

On je dodao da poslanici treba da raspravljaju i o Prostornom planu posebne namjene za područje Durmitora, odluci o obrazovanju privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, kao i o nizu izvještaja o radu državnih agencija i institucija.

"Ovo je samo dio pobrojanih zakonskih rješenja o kojima parlament treba da odlučuje u atmosferi dubokog nepovjerenja među političkim akterima, kada je njihova pažnja fokusirana isključivo na čisto politička pitanja i gdje će biti izuzetno teško otvoriti prostor za kvalitetnu diskusiju“, kazao je Maraš.

U MANS-u, kako je naveo, smatraju da nije slučajno izabran ovaj politički momenat da se na dnevni red Skupštine stavi toliki broj važnih zakona kojima će se bitno uticati na prava građana, ali koji će, prije svega, otvoriti vrata za nove benefite takozvanim "strateškim" partnerima Vlade, na štetu javnog interesa.

"Nova većina, za koju postoji sumnja da je nastala političkom korupcijom, već je pokazala koliko njeno djelovanje može biti štetno po javni interes, kada su glasovima DPS-a i njenih satelita i vladajuće koalicije i dijela opozicije izglasani ugovori za Mamulu i Kraljičinu plažu, kojima se te vrijedne lokacije praktično poklanjaju investitorima“, rekao je Maraš.

On je ocijenio da nema ni najmanje sumnje da će Demokratska partija socijalista "nastaviti da, podržana glasovima svojih političkih poslušnika, vrši poharu državnih resursa na najbezočniji mogući način".

"Usvajanje zakona koji su trenutno u Skupštini će im omogućiti da tu poharu i zvanično legalizuju“, zaključio je Maraš.

Bonus video: