Katniću kupovina ličnih karata i ostale manipulacije

SDP, URA i Demos i u Sporazumu predlažu da se Katnić bavi povredama biračkog prava
22 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2016. 09:58h

Poslanici SDP-a, Demosa i URA dostaviće u ponedjeljak Predlog izmjena zakona o specijalnom tužilaštvu, koji propisuje da ono preuzme krivično gonjenje povreda izbornog prava, što je jedan od koraka u cilju obezbjeđivanja slobodnih izbora.

To krivično djelo sada je u nadležnosti osnovnih tužilaca, ali su tri opozicione partije Sporazumom o slobodnim izborima izdejstvovale obećanja vladajućeg DPS-a da ono pređe u nadležnost Specijalnog tužilaštva. Razlog toga je što opozicija nije zadovoljna kako su osnovni tužioci ispratili prijave o navodnom zlopotrebama, koje su tokom i prije izbora činili uglavnom aktivisti ili drugi građani povezani sa DPS-om.

To se odnosi na kupovinu ličnih karata, duple birače,razne vrste privilegija u zamjenu za podršku vladajućoj partiji...

Prebacivanje povreda biračkog prava u nadležnost Specijalnog tužilaštva umjesto osnovnih bio je jedan od sedam uslova SDP-a, Demosa i URA za potpisivanje Sporazuma o uslovima za slobodne izbore sa DPS-om.

Pošto je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić stekao reputaciju borca protiv nezakonitosti, tri stranke vjeruju da bi i to djelovalo preventivno na izborne krađe.

Preuzimanjem nadležnosti nad kršenjem ustavnog prava na slobodu opredeljenja bi se, kako je ranije objašnjeno “Vijestima”, poslala poruka da će zloupotrebe zaista biti i kažnjene. U nadležnosti Specijalnog tužilaštva su krivična djela organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina.

Predlog izmjene zakona potpisali su predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, član Predsjedništva Demosa Zoran Miljanić i potpredsjednik URA Dritan Abazović.

Bonus video: