Krivokapić: SDP nikako sa ovakvim DPS-om u koaliciju

Odgovarajući na pitanje da li “trojka” ima kandidata za to minisra poljoprivrede, Krivokapić je kazao da tri partije imaju redovne konsultacije
47 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.06.2016. 12:20h

Socijaldemokratska partija nikako neće sa ovakvim DPS-om u koaliciju, kazao je lider SDP-a Ranko Krivokapić.

On je kazao da u DPS-u postoje, kako se izrazio, "neukaljani članovi".

Krivokapić je kazao da bi funkciju ministra poljoprivrede, prema očekivanju SDP-a, URE i Demosa, trebalo da vrši potpredsjednik Vlade iz redova opozicije, Milorad Vujović.

"O potencijalnom kandidatu “trojka” je raspravljala i na jučerašnjem sastanku", kazao je Krivokapić emisiji “Akcenti” Televizije Crne Gore.

Predložićemo plan razvoja Crne Gore za narednu deceniju

Krivokapić je rekao da će predložiti plan razvoja Crne Gore za narednu deceniju, koja treba da bude rezultat razvojnog dijaloga u Skuštini.

“Predložićemo plan razvoja Crne Gore za narednu deceniju, koja treba da bude rezultat razvojnog dijaloga u Parlamentu. Za to ćemo angažovati stručnjake iz regiona, EU i SAD. Otimanje novca od građana je krivično djelo i zloupotreba zakona. Poštovanje zakona je da svi moramo platiti porez. Ako država ne može od moćnika da naplati novac onda država slabi i dolazi do nestabilnosti takve države. Ekomomija zaduženja nije ekonomija razvoja, jer smo mi istovremno prodavali i zaduživali se. Rast bez razvoja je obmana. Osnovne mjere razvoja je rast u budžeta i povećanje zapošljenosti", rekao je Krivokapić.

On je dodao da država plaća veću kamatu od pojedinih preduzetnika jer je preduzetnicima često kamata 3.9%, a država se zadužuje po 6%.

"Naša sljedeća misija je sloga u Crnoj Gori. Da se okupimo oko ideje za razvojni put Crne Gore. SDP ima snage da bude bolji od drugih, ima programsku moć i sa nama nema neizvjesnosti. Državotvorna parija smo koja zna voditi mirnu tranziciju vlasti. Znam da u DPS-u postoji onaj neukaljani, neuprljani dio. Onaj dio koji nema veze sa organizovanim kriminalom, onaj dio koji nije uzimao na desetine miliona, onaj dio ljudi koji su vjerovali u program DPS-a koji smo zajedno dijelili i oko NATO i oko evropskih integracija. DPS će da doživi katarzu, da se oslobodi onog dijela te partije koji treba da ide pred sud, a ne pred izbore”, kazao je Krivokapić", rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje da li “trojka” ima kandidata za to minisra poljoprivrede, Krivokapić je kazao da tri partije imaju redovne konsultacije.

“Kao što znate, najavio sam, prilikom izbora prelazne Vlade, da ćemo dva puta sedmično imati konsultacije na vrhu “trojke”, kako je radno zovem. Konsultacije imamo ponedjeljkom i srijedom i danas ćemo raspravljati, da pokušamo da to brzo riješimo. Ali, nekoliko dana ili sedmicu dana, to može raditi potpredsjednik Vujović bez ikakvih problema”, kazao je Krivokapić.

Novi ministri promijenili političku atmosferu u Vladi

Krivokapić je rekao da su za kratko vrijeme novi ministri promijenili političku atmosferu u Vladi.

“Petnaestak dana od prve sjednice Vlade u novom sastavu pokazalo je da su za to kratko vrijeme novi ministri promijenili političku atmosferu u Vladi. Vidjeli ste da smo zatražili da sjednice Vlade, po prvi put, budu otvorene za javnost. Ta dva najiskusnija političara u opozicionom dijelu Vlade, ministar Konjević i kolega Danilović su već dali prave teme i prave poteze i pokazali kako se uvodi red u njihovim ministarstvima”, kazao je Krivokapić.

Svi opozicioni članovi Vlade, kako je rekao, dodatno su poslali političku poruku da je opozicija sasvim spremna da preuzme vlast mirnom tranzicijom vlasti.

“Tako da je, u petnaest dana, puno poruka pošlo prema javnosti. Neke će se brže, neke sporije primiti. Ali, pokazuje se ono što je SDP znao kad smo glasali protiv Vlade i otišli u opoziciju, da se Crna Gora lakše može spremiti za sljedeću fazu ako ide na ovaj način”, poručio je lider SDP-a.

Krivokapić kaže da je za njegovu stranku mala razlika biti dio vlasti i biti dio opozicije, a opet u vlasti.“Godinama unazad mi smo suštinski bili opozicija u vlasti. Sada smo to i formalno. Međutim, to je razlika u shvatanju politike. Za nas je odgovornost i kritička svijest jednaka svejedno gdje se nalazite – u vlasti ili u opoziciji”, kazao je Krivokapić u emisiji TVCG “Akcenti”.

Pozitivna Crne Gora nije za komentar

Pozitivna Crna Gora nije pokrenula inicijativu o formiranju prelazne Vlade, tvrdi Krivokapić.

“Evo, pogledajte Sporazum u kome se navodi da je pokrenut parlamentarni dijalog. Pročitajte stav 2 u kome se jasno navodi da je parlamentarni dijalog obezbijedio prelaznu Vladu, a oni su došli poslije toga”, kaže Krivokapić.

On za Pozitivnu kaže da je postala žrtva svoje propagande.

“Kad počnete vjerovati u ono što ste sami izmislili. To je, negdje, efekat koji se postigne u Crnoj Gori, da izmisle to da je Pozitivna nešto pokrenula, da je premijer nešto ponudio, a to u onome što su oni potpisali, u Sporazumu, ne stoji da je tako”, tvrdi lider SDP-a.

Na pitanje kako komentariše ocjene iz Pozitivne, da SDP-u najteže pada to što mu je ukinuta moć političke trgovine, odnosno probavljanje što većeg broja funkcija, Krivokapić kaže:

“Oni nijesu za komentar. Premijer je, inače, preko njih ujedinio sve tri funkcije, predsjednika Vlade i države, sad i parlamenta”. Za komentar nijesu oni koji imaju krivičnu prijavu protiv premijera da je krao izbore, a daju mu podršku. To se nikome ko ima zdrav razum ne treba objašnjavati”, zaključio je ovu temu Krivokapić.

Bonus video: