"NEGATIVNI FISKALNI EFEKAT ZAKONA"

Popović: Građani će sa 13 miliona eura pomagati povećanje plata funkcionerima

"Koliko je primjena ovakvog zakonskog rješenja nepravedna, govori podatak da će zaposleni u privrednim društvima primati značajno manje zarade, pa se shodno tome najavljuju štrajkovi i masovna napuštanja radnih mjesta", kazala je Popović
0 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 08.06.2016. 10:54h

Koliko je aktuelna vladajuća koalicija senzibilna prema sadašnjim ekonomsko-socijalnim uslovima života svojih građana, pokazuje, između ostalog, usvajanje Zakona o zaradama u javnom sektoru i Odluka o zaradama lokalnih funkcionera i lica koje imenuju skupštine na lokalnom nivou, saopštila je Zdenka Popović, potpredsjednica Demokratske Crne Gore.

"Negativni fiskalni efekat primjene Zakona na državnom nivou je 13 miliona eura. Na lokalnom nivou to će biti značajan namet na lokalne budžete, uz mogućnost da u nekim lokalnim samoupravama isplata zarada za zaposlene značajno kasni, jer izdaci po osnovu uvećanih bruto zarada nijesu planirani za 2016. godinu. Na ovaj način će građani i zaposleni u realnom sektoru sa 13 miliona eura pomagati funkcionerima i imenovanim licima na državnom nivou da im se zarada poveća, i to više nego duplo. Sve ovo pod sloganima DPS-a "Mi znamo kako", "Da živimo bolje" i slično. I to je jedina i prava istina koju je vladajuća koalicija zagovarala svih ovih godina", istakla je Popović.

Ona je dodala da je skandalozno da u Crnoj Gori, državi socijalne pravde, raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za obračun zarada u javnom sektoru bude 1:12,3, da najviši na državnom nivou bude 32, a najniži 2,6, a u Podgorici najviši 25, a najniži 2,6.

"Na ovaj način su svi državni i lokalni funkcioneri, i zaposleni u njihovim kabinetima, privilegovani u odnosu na najveći broj službenika i namještenika koji su se ovih dana, nakon isplate zarada, suočili sa činjenicom da od povećanja zarada nema ništa, a u nekim slučajevima, zarade su čak i smanjene, zbog smanjene obračunske vrijednosti koeficijenta. Koliko je primjena ovakvog zakonskog rješenja nepravedna, govori podatak da će zaposleni u privrednim društvima primati značajno manje zarade, pa se shodno tome najavljuju štrajkovi i masovna napuštanja radnih mjesta", kazala je Popović.

Ona se pita da li se na ovaj način stimuliše kvalitetan kadar ili se, pak, stvara demotivisanost i nezadovoljstvo.

"Ono što je takođe činjenica je da su na mjestima državnih i lokalnih funkcionera partijski ljudi kojima je, čast izuzecima, lični interes iznad opšteg, čime se u kontininuitetu čini šteta državi i svim građanima Crne Gore. 13 miliona eura je iznos koji će građani Crne Gore na godišnjem nivou izdvajati za povećanje zarada državnim funkcionerima, a toliko košta, recimo, izgradnja šest vrtića. Umjesto u infrastrukturne i kapitalne projekte, ovaj novac ide u potrošnju. Dakle, do kraja godine možemo očekivati povećanje poreza, taksi, naknada i uvođenja novih nameta, kako bi se obezbijedio novac za isplatu bruto zarada državnim i lokalnim funkcionerima i imenovanim licima", rekla je Popović.

Preporučujemo za Vas