Feltman: Implementacijom integracionih agendi se najbolje valorizuju vrijednosti UN

„Ministarka je upoznala sagovornika o reformama kako u sektoru odbrane, tako i na nivou cijelog društva. Naglasila je značaj integracionih evroatlantskih i evropskih procesa koji predstavljaju snažnu i suštinsku podršku svim reformskim naporima, ne samo u Crnoj Gori veći i u cijelom regionu“, saopšteno je iz Ministarstva
1 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Džefri Feltman, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Milica Pejanović Đurišić, Džefri Feltman, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 08.06.2016. 11:09h

Evropske i evroatlantske integracije komplementarni su procesi i sprovođenjem integracionih agendi na najbolji način se valorizuju temeljne vrijednosti Ujedinjenih nacija (UN), kazao je generalni podsekretar UN za politička pitanja, Džefri Feltman, i pozdravio politiku Crne Gore.

Crnogorska ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić je, u okviru posjete Njujorku, razgovarala sa Feltmanom, koji će na predstojećem NATO Samitu u Varšavi biti lični predstavnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici su razmijenili mišljenja o postignutim rezultatima Crne Gore u evroatlantskim integracijama, kao i o političkoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Feltman je, kako se navodi, uputio čestitke povodom deset godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore i istakao ulogu koju je Crna Gora imala na međunarodnom planu tokom tog perioda.

„Pozdravio je politiku koju Crna Gora vodi, sa posebnim akcentom na politiku afirmacije saradnje i daljeg razvoja regiona Zapadnog Balkana. Izrazio je podršku evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore naglašavajući da je riječ o komplementarnim procesima, te da se implementacijom integracionih agendi na najbolji način valorizuju temeljne vrijednosti UN“, kaže se u saopštenju.

On je, polazeći od pozitivnog iskustva koje različite UN Agencije bilježe u saradnji sa crnogorskim institucijama, najavio dalju podršku budućim razvojnim projektima.

„Ministarka je upoznala sagovornika o reformama kako u sektoru odbrane, tako i na nivou cijelog društva. Naglasila je značaj integracionih evroatlantskih i evropskih procesa koji predstavljaju snažnu i suštinsku podršku svim reformskim naporima, ne samo u Crnoj Gori veći i u cijelom regionu“, saopšteno je iz Ministarstva.

Pejanović Đurišić će, u nastavku boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, učestvovati na skupu „Budućnost proširenja NATO-a i nove granice evropske bezbjednosti“, koji će u organizaciji Atlantskog savjeta biti održan u Vašingtonu.

„Pejanović Đurišić će u Vašingtonu imati sastanke u Bijeloj kući, Senatu, Pentagonu i Stejt dipartmentu, kao i sa predstavnicima uticajnih „think-tank“ organizacija“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: