Albanska alternativa i Demokratski savez Albanaca u koaliciji na izborima u Tuzima

"Koalicija "Albanski forum", ima za cilj ujedinjenje albanske političke scene, prvo u Tuzima a zatim i na državnom nivou. Konstituenti koalicije zadržavaju svoju političku i strukturalnu subjektivnost, dok Albanski forum definiše politike i programe za politički i ekonomski oporavak Albanaca u Crnoj Gori, sa jasnom dugoročnom strategijom", navodi se u sporazumu
931 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje konferencije u Tuzima, Foto: Samir Kajošević
Sa današnje konferencije u Tuzima, Foto: Samir Kajošević
Ažurirano: 21.12.2018. 17:16h

Albanska alternativa (AA) i Demokratski savez Albanaca (DS) nastupiće na lokalnim izborima u Tuzima u koaliciji pod nazivom "Albanski forum". Predsjednici dvije partije Nik Đeljošaj i Nikola Camaj potpisali su koalicioni sporazum, navodeći da očekuju dalje objedinjavanje albanske političke scene. Lokalni izbori u Tuzima zakazani su za 3. mart.

"Koalicija "Albanski forum", ima za cilj ujedinjenje albanske političke scene, prvo u Tuzima a zatim i na državnom nivou. Konstituenti koalicije zadržavaju svoju političku i strukturalnu subjektivnost, dok Albanski forum definiše politike i programe za politički i ekonomski oporavak Albanaca u Crnoj Gori, sa jasnom dugoročnom strategijom", navodi se u sporazumu i ističe da će program biti predstavljen na lokalnom i državnom nivou.

Đeljošaj i Camaj su poručili da je koalicija otvorena i za druge stranke i političke subjekte, spremne da sarađuju na istim osnovama i poštuju principe. Oni su istakli da albanske partije u Crnoj Gori imaju potrebu za što bržu saradnju i interakciju radi predstavljanja nacionalnih interesa na političkoj sceni. Sporazumom je predviđeno da koalicija ima predsjedništvo u kome će biti predsjednici i sekretari obije partije, kao i da se zajedničke odluke donose konsenzusom. Predviđeno je da obije partije pregovaraju sa eventualnim budućim članicama koalicije.

Predsjednik Albanskog foruma imaće jednogodišnji mandat, nakon čega će doći do rotacije. Tokom 2019. godine na čelu koalicije biće Đeljošaj, a u 2020. Camaj.

"Početnim oblikom Albanski forum će biti politički faktor zastupljen sa 17 odbornika u opštinama u kojima žive Albanci, kao i sa opštinskim i državnim zvaničnicima", navodi se.

Bonus video: