Odbor predložio usvajanje zakona o MUP-u: Policija će biti samostalna od Ministarstva?

Direktor Direktorata za poslove nadzora u MUP-u, Danilo Ćupić, je odgovarajući na Rudovićevo pitanje šta je motiv za izdvajanje UP iz Ministarstva i šta ostaje MUP-u u pogledu kontrole rada Uprave policije, kazao da su nakon duge analize i konsultacija evropskih eksperata, zaključili da je ovo za Crnu Goru najoptimalnije i najbolje rješenje
1074 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupstina.me
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 21.12.2018. 17:23h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu predložili su Skupštini da usvoji i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno da Uprava policije funkcioniše samostalno, a ne kao do sada, u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktor Direktorata za poslove nadzora u MUP-u, Danilo Ćupić, je odgovarajući na Rudovićevo pitanje šta je motiv za izdvajanje UP iz Ministarstva i šta ostaje MUP-u u pogledu kontrole rada Uprave policije, kazao da su nakon duge analize i konsultacija evropskih eksperata, zaključili da je ovo za Crnu Goru najoptimalnije i najbolje rješenje.

Ćupić je ocijenio da Ministarstvo treba da određuje strateški pravac djelovanja iz oblasti politike bezbjednosti i da, “na neki način, bude korektiv u postupanju policije”.

Direktor policije će, kako je kazao, odgovarati i Ministarstvu i Vladi.

“Svaki građanin može direktno ministru da podnese pritužbu na rad policije”, rekao je Ćupić.

Skupštinski Odbor utvrdio je kandidate koji su se prijavili na ponovljeni poziv za članove Sudskog savjeta. Članovi odbora će izabrati četiri člana od osmoro koliko se prijavilo, a to su uglavnom penzionisane sudije i tužioci.

Na konkurs su se javili Tomislav Dedić, Sreten Ivanović, Rajka Gazivoda Nikčević, Ljubinka Popović Kustudić, Milan Radović, Vesna Ratković, Veselin Racković i Rifat Hadrović.

Bonus video: