Danilović zatražio da zdravstvene ustanove dostavljaju podatke o umrlima

MUP je, kako se dodaje, u obavezi da, shodno zakonima koje sprovodi, podatke građana u biračkom spisku učini preciznim i transparentnim
7 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2016. 14:36h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović zatražio je da zdravstvene ustanove i jedinice za hitnu medicinsku pomoć dostavljaju podatke o umrlima, kako bi bili izbrisani iz biračkog spiska, shodno Zakonu o matičnim registrima.

Danilović je taj zahtjev uputio ministru zdravlja Budimiru Šegrtu.

„Zakon o matičnim registrima u Članu 25, između ostalog, propisuje da, ukoliko je smrt lica nastupila u zdravstvenoj ustanovi – smrt prijavljuje zdravstvena ustanova, a ukoliko je smrt nastupila van zdravstvene ustanove – smrt lica prijavljuje doktor koji je konstatovao smrt“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako navode, članom 26 tog Zakona propisano je, između ostalog, da se smrt lica prijavljuje u roku od tri dana od dana smrti, odnosno nalaska umrlog lica.

„U dopisu koji je danas upućen ministru zdravlja, navodi se da bi zdravstvene ustanove i jedinice za hitnu medicinsku pomoć trebalo da dostavljaju podatke o smrti, sa precizno unijetim podacima o umrlom licu, područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove ovog Ministasrtva, u opštini u kojoj je smrt nastupila“, naveli su iz MUP-a.

MUP je, kako se dodaje, u obavezi da, shodno zakonima koje sprovodi, podatke građana u biračkom spisku učini preciznim i transparentnim.

„Jedan od segmenata biračkog spiska jeste i registar umrlih, pa je posebno važna tačnost ovih podataka budući da se svako lice koje ima biračko pravo čija činjenica smrti nije evidentirana u registru umrlih –nalazi u biračkom spisku“, kaže se u saopštenju.

MUP se, kako navode, i ranije obraćao Ministarstvu zdravlja sa istim zahtjevom.

Bonus video: