Poslanici traže od parlamenta Slovenije da ne ratifikuje Sporazum o pristupanju NATO-u

Pismo su potpisali potpredsjednik Skupštine Branko Radulović i poslanici Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Ljiljana Đurašković, Branka Bošnjak, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Emilo Labudović, Veljko Vasiljević, Milutin Đukanović, Janko Vučinić, Budimir Aleksić, Obrad Gojković, Novica Stanić i Mladen Bojanić
54 pregleda 37 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2016. 13:29h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) i dio Kluba nezavisnih poslanika pozvali su danas kolege iz slovenačkog parlamenta da ne glasaju za ratifikaciju Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO-u.

„Koristimo ovu priliku da Vas pozovemo da na vanrednoj sjednici Parlamenta Slovenije, koja će biti održana 8. juna, ne glasate za ratifikaciju Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO“, navodi se u pismu koje je potpisalo 19 poslanika.

Kako su naveli, eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO, bez obezbijeđene većine na fer i slobodnom referendum, dovelo bi do eskalacije duboke političke i institucionalne krize.

„U kojoj se Crna Gora nalazi od 27. septembra, kada je DF, pokrenuo velike proteste protiv političke korupcije i krađe na izborima, s ciljem da na prvim poštenim izborima u Crnoj Gori, od pada komunizma, građani dobiju vladu koja bi bila odraz volje birača“, kaže se u pismu.

Navodi se da Vlada Mila Đukanovića, znajući da postoji interes dijela međunarodne zajednice za učlanjenjem Crne Gore u NATO, pokušava da tim činom kamuflira nedostatak vladavine prava u zemlji.

„Mi smo jedina postkomunistička država u kojoj je još uvijek na vlasti elita iz perioda komunizma i koja nikada nije promijenila totalitarnu vlast na izborima. Izborne krađe, kupovina birača, pritisci, ucjene, zloupotrebe bezbjednosnih službi i državnih resursa su javno objelodanjene i postale su sastavni dio izvještaja Evropske Komsije“, naveli su potpisnici pisma.

Kako su kazali, DF je mirnim i nenasilnim protestima uspio da skrene pažnju domaće i međunarodne zajednice na totalitarni karakter poslednjeg komunističkog režima u Evropi, koji je protivustavno i protivzakonito primijenio brutalnu silu i teror nad mirnim demonstrantima, poslanicima crnogorskog parlamenta, a zbog čega niko još nije krivično odgovarao.

„Korumpirani i kriminalni režim u Crnoj Gori održava se brutalnom krađom izbora, a Vlada čuva većinu u parlamentu uz pomoć tajne službe (recidiv nekadašnje UDB-e), političkom korupcijom i kupovinom poslanika. Razbijanjem opozicionih stranaka održava vještačku većinu, suprotnu izvornoj volji birača na izborima“, kaže se u pismu.

Navodi se da nijedna institucija političkog sistema i državne vlasti nema legitimitet, da je zemlja u dubokoj političkoj, institucionalnoj i moralnoj krizi, da je povjerenje u izborni sistem na najnižem nivou i da se Crna Gora nalazi na ivici sukoba.

„DF cijeni da se pitanje članstva Crne Gore u NATO mora riješiti na fer i slobodnom referendumu u atmosferi, makar, minimalnog povjerenja između suprotstavljenih opcija u vezi legitimiteta institucija vlasti“, kaže se u pismu.

Crna Gora, kako se navodi, u ovom trenutku, u susret spornim izborima koji će se opet održati u ambijentu nepovjerenja i spornog legitimiteta, nije spremna da odlučuje o tako važnom pitanju kao što je članstvo u NATO.

„Pa vas pozivamo da ne ratifikujete Sporazum i tako ne produbljujete krizu u Crnoj Gori i podjele koje već postoje, a koje se ne mogu prevazići prevarama i izbornim krađama“, dodaje se u pismu koje je upućeno pojedinačno svakom poslaniku Parlamenta Slovenije.

Pismo su potpisali potpredsjednik Skupštine Branko Radulović i poslanici Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Ljiljana Đurašković, Branka Bošnjak, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Emilo Labudović, Veljko Vasiljević, Milutin Đukanović, Janko Vučinić, Budimir Aleksić, Obrad Gojković, Novica Stanić i Mladen Bojanić.

Bonus video: