Pejanović Đurišić: Nastavićemo sa ulogom jačanja mira i sprečavanja konflikata na globalnom nivou

Pejanović Đurišić je istakla da savremeni bezbjednosni konflikti, složene humanitarne krize, sve izraženiji talasi nasilnog ekstremizma i terorizma upozoravaju na potrebu za sve većom budnosti i spremnosti da se obezbijedi siguran život građanima
4 komentar(a)
El Gasim Vejn, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
El Gasim Vejn, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 07.06.2016. 11:18h

Crna Gora, učešćem u različitim međunarodnim misijama, aktivno i značajno doprinosi prevenciji konflikata i jačanju mira u svijetu, ocijenjeno je u razgovoru ministra odbrane, Milice Pejanović Đurišić sa zvaničnikom Ujedinjenih nacija (UN) El-Gasimom Vejnom.

Pejanović Đurišić je u Njujorku, u okviru posjete različitim tijelima UN-a, razgovarala sa Vejnom, koji je pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije.

„Sagovornici su se saglasili da Crna Gora, učešćem u različitim međunarodnim misijama, aktivno i značajno doprinosi prevenciji konflikata i jačanju mira u svijetu“, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pejanović Đurišić je istakla da savremeni bezbjednosni konflikti, složene humanitarne krize, sve izraženiji talasi nasilnog ekstremizma i terorizma upozoravaju na potrebu za sve većom budnosti i spremnosti da se obezbijedi siguran život građanima.

„Svjesni te potrebe, crnogorsko Ministarstvo odbrane nastaviće sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou“, poručila je Pejanović Đurišić.

Ona je, razgovarajući o mogućnosti uspostavljanja jače regionalne saradnje u toj oblasti, izrazila spremnost Crne Gore da u narednom periodu bude domaćin regionalne konferencije u okviru koje bi se razgovaralo o zajedničkim modalitetima učešća zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN-a.

Pejanović Đurišić je, kako je saopšteno, razgovarala i sa zamjenikom generalnog sekretara UN-a, Janom Elijasonom.

„Elijason je naglasio značaj aktivnosti Crne Gore na afirmaciji temeljnih vrijednosti UN-a, kao i vrijednosti evropske i evro-atlantske zajednice, koje su rezultirale činjenicom da je danas Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u uspostavljanju regionalne saradnje, a time i kvalitetne saradnje na nivou šire međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju.

Ističući pozitivnu ulogu Crne Gore u stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana, Elijason je čestitao na pozivu da postane nova članica Alijanse, kao i na konstantnom progresu u okviru evropskih integracija,

„Što je najbolji dokaz da napori koje ulažete na jačanju demokratskog upravljanja institucijama, uz poštovanje ljudskih prava, transparentnosti, borbi protiv diskriminacije i korupcije predstavljaju pravi izbor i put sigurne budućnosti za vašu zemlju“, istakao je Elijason.

Pejanović Đurišić je ocijenila da Vlada, odnosno Ministarstvo odbrane imaju konstruktivnu ulogu kada je region u pitanju, kao i da kroz različite inicijative kontinuirano unaprjeđuju saradnju sa državama regiona.

Ona je pozdravila napore UN-a, efektuiranim velikim brojem projekata čiji je cilj promovisanje stabilnosti, saradnje i daljeg ekonomskog razvoja regiona „što je svakako ključ uspjeha i značajna podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu daljih reformi i demokratizacije“.

Pejanović Đurišić je razgovarala i sa pomoćnikom generalnog sekretara i zamjenikom izvršnog direktora za politiku i program za žene, Janikom Glemarekom /Yannick Glemarec/.

On je, navodi se, pozdravio napore Ministarstva odbrane u afirmaciji učešća žena na pozicijama u okviru crnogorskog sistema odbrane.

Istakao je pozitivnim pravilno razumijevanje učešća i doprinosa koje žene mogu dati u okviru sistema odbrane i pozdravio do sada postignute rezultate u ovoj oblasti.

“Možete računati na podršku UN Kancelarije za politiku i program za žene u vašim naporima kojima promovišete ovu izuzetno važnu politiku čiji je glavni cilj jačanje mira u svijetu“, poručio je Glemarek.

Pejanović Đurišić upoznala je sagovornika o različitim aktivnostima koje Ministarstvo odbrane preduzima u vezi većeg učešća žena u okviru sektora odbrane.

„Ističući činjenicu da učešće žena predstavlja dodatnu vrijednost, kako u prevenciji tako i rješavanju konflikata širom svijeta, ministar je istakla važnost implementacije UN Rezolucije 1325 – „Žene, mir i bezbjednost““, dodaju iz Ministarstva.

Pejanović Đurišić je u tom kontekstu, kazala je da je Ministarstvo odbrane inicijator i koordinator izrade nacionalnog Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije u Crnoj Gori.

„Uspostavili smo višedimenzionalni pristup ovom pitanju i saradnju sa velikim brojem međunarodnih partnera i civilnim sektorom“, kazala je Pejanović Đurišić.

Bonus video: